Book Creator

Regionaal Exotisch Fruit

by Marit Israël

Cover

Loading...
Practoraat
Agrofood & Biobased
Loading...
PROJECT
Loading...
Regionaal Exotisch Fruit
Loading...
Loading...
EXOTISCH FRUIT UIT WEST-BRABANT
Loading...
Klimaatadaptatie
Nog belangrijker dan anders!
Duurzaam, gezond en lekker voedsel is een van de belangrijke thema’s van het Practoraat Agrofood & Biobased. Gezien de fase van welzijn die we in Nederland hebben, komt er meer bewustzijn naar sociale omgeving, milieu en klimaat, gezondheid, vrijheid e.d. Als we die thema’s koppelen, dan krijgen we interessante vraagstukken zoals: “Is exotisch fruit wel duurzaam als het meer dan 10000 kilometer met de boot van ver weg naar hier moet komen?” Of: “Kunnen we door het steeds warmer wordende klimaat ook exotisch fruit in Nederland telen?”. Met deze vragen gaan diverse studenten aan de slag. Hoe mooi zou het zijn als je in de buurtsuper de regionale exotische vruchten uit Nederland ziet liggen?

Klimaatverandering heeft wereldwijd gevolgen. Klimaatadaptatie is daarom belangrijk. Het project is gestart na een oriëntatie met Zespri. Studenten zijn vorig schooljaar gestart met verkenningen in de regio. Is het haalbaar om een kiwi hier te telen? Niet alleen de kiwi, maar ook de mango, olijf en passievrucht worden onderzocht. De sterke focus ligt hier ook op de bijdrage van de vruchten voor je dagelijkse vitamines.
Is telen mogelijk in Nederland?
In het kader van het thema Regionaal Exotisch Fruit zijn eerstejaarsstudenten van Food & Future gestart met diverse onderzoeken naar de mogelijkheden rondom het telen van exotisch fruit en groente in Nederland.

Ze hebben onderzoek gedaan naar de kiwi, passievrucht, de olijf, mango en tot slot cacao. Deze resultaten met mogelijkheden, voor- en nadelen en het uiteindelijke advies hebben zei in het tweede kwartaal van dit schooljaar gepresenteerd.
Comic Panel 1
De aardbei
Meer dan een zomerkoninkje
De praktijkdagen stonden dit jaar in het teken van "De Aardbei". Studenten van Food & Future hebben diverse dagen meegelopen met verschillende andere opleidingen.

Ze hebben een kijkje genomen bij de studenten van de Plantenteelt in de eigen kas van Curio. Hebben verschillende bereidingen gemaakt samen met Brood & Banket. Tot slot hebben ze zelfs met de Laboratoriumopleiding verschillende aardbeirassen geanalyseerd.
Teelt in eigen aardbeienkas
Om meer te weten te komen over "De Aardbei" zijn de studenten van Food & Future op bezoek geweest bij de studenten van Plantenteelt. Curio heeft namelijk een eigen kas waar onder andere aardbeien worden geteeld. Hier hebben de studenten het een en ander verteld over het proces.

Een aantal dagen daarna zijn de studenten op excursie geweest bij een aardbeienkweker. Deze kwekerij is van oud-student Plantenteelt, Marco van Meer. Dit bedrijf heeft aardbeien in de kas, op volle grond en heeft tevens een verpakkingslijn.
Comic Panel 1
Analyse van de aardbei
Moswanden
Tot slot hebben de studenten van Food & Future samen met derdejaarsstudenten van Laboratoriumopleidingen verschillende aardbeirassen geanalyseerd op diverse inhoudsstoffen.

Tijdens deze analyses hebben de studenten gekeken naar de volgende componenten:
Droge stof gehalte 
Asrest  
Kalium 
Vitamine C gehalte 
Suiker gehalte 

En de vier rassen die ze hebben onderzocht:
Furora 
Elsanta 
Favori 
Sonsonatic 

Uit dit onderzoek is gekomen dat de verkregen waarden afweken van de literatuurwaarden. De rassen bevatten minder kalium en vitamine C, terwijl het suikergehalte veel hoger ligt. Voor betrouwbare resultaten moet dit onderzoek meerdere keren worden uitgevoerd. Dit onderzoek is nu één keer gedaan.
PrevNext