Book Creator

Innovatiepark Agrofood & Duurzame Technologie

by Marit Israël

Pages 2 and 3 of 9

Innovatiepark Agrofood & Duurzame Technologie
Practoraat Agrofood & Biobased
Loading...
Het Innovatiepark Agrofood & Duurzame Technologie slaat de brug naar een duurzame, groene en gezonde toekomst!
Loading...
De komende maanden wordt in Bergen op Zoom door diverse partners een verkennend onderzoek uitgevoerd naar het realiseren van een innovatiepark. Dit wordt dé plek waar:

- Jongeren enthousiast raken voor een groene of technische opleiding!

- Bedrijven hun innovatieve producten en concepten kunnen presenteren en testen!

- Studenten van VMBO tot WO samen met bedrijven kunnen werken aan uitdagende projecten voor de toekomst!

- Omwonenden en mensen van het bedrijventerrein en onderwijs elkaar ontmoeten en relaxen onder het genot van een gezonde snack of een zelf geplukt stuk fruit!
Loading...
Benieuwd naar de verdere plannen? Bekijk dan hier de video!
Loading...
Comic Panel 1
Loading...
Wat valt er straks te beleven?
Loading...
Loading...
Een unieke samenwerking
Loading...
Via het innovatiepad dat dwars door het park loopt maak je kennis met allerlei innovatieve concepten. Denk hierbij aan een circulair paviljoen voorzien van de nieuwste technologie en materialen. Of landbouwrobots die het land bewerken. Een grote teeltstrook waar nieuwe gewassen worden geteeld. Een speciale innovatieve kas waar je zelf je fruit kunt plukken. Een buffervijver met biobased brug. Een bouwplaats van de toekomst met tiny houses. Natuurlijk zijn er ook diverse plekken om te lunchen, te chillen en te bewegen.   
Loading...
Ook de manier waarop het innovatiepark tot stand komt is bijzonder en innovatief! Bedrijfsleven, onderwijs, overheid én bewoners trekken samen op om het park te ontwerpen, te bouwen en te gaan gebruiken. Een typisch voorbeeld van sociale innovatie, waar de mooie ideeën worden ingebracht door enthousiaste partners die samen de kar trekken om deze plannen te realiseren.
Benieuwd naar alle (lopende) deelprojecten?
Lees dan verder!
Eerste ontwerp door studenten Urban Green Development
In 2021 zijn door diverse groepen studenten van de Curio opleiding Urban Green Development de eerste stappen gezet rondom het Innovatiepark Agrofood & Duurzame Technologie. Deze studenten hebben de eerste desk- en fieldresearches gedaan over onderwerpen zoals sfeer, locatie, bodem, flora, e.d.

Daarnaast bekeken deze studenten ook de kansen en knelpunten rondom dit park en de eerder genoemden onderwerpen. Dit alles werd in verschillende rapportages verwerkt en ieder groepje ontwierp een maquette. Een maquette is een driedimensionaal model op schaal.
HAS Hogeschool studenten onderzoeken mogelijkheden voor een innovatieve kas voor het Innovatiepark Agrofood & Duurzame Technologie
HAS Hogeschool studenten Robbin van Arkel, Quincy Brouwer, Koen Schipperen van de opleiding Milieukunde en Naomi Vullers van de opleiding Healthy Living deden voor 20 weken voor de Challenge Sustainability van HAS Hogeschool een opdracht voor het Innovatiepark Agrofood & Duurzame Technologie. Samen met leerlingen van Curio werd er een verkennend onderzoek gedaan naar de invulling van het park met onder meer een onderzoek naar een innovatieve kas. Uiteindelijk hebben de studenten twee scenario’s geschetst: één gebaseerd op een traditionele kas en één gebaseerd op een gesloten kas. Deze ontwerpen zie je hieronder.

Naast dit onderzoek hebben deze HAS studenten ook een lesplan ontwikkeld met verschillende workshops waarin ze met leerlingen van de opleiding Urban Green Development de thema’s uitdiepten en bekeken hoe deze een plek kunnen krijgen in het innovatiepark.

Lees hier het volledige artikel van HAS over het onderzoek van deze vier studenten!
Ontwerp traditionele kas
Ontwerp gesloten kas
Kick-off bijeenkomst met stakeholders
Op 2 februari organiseerde de projectpartners een officiële kick-off bijeenkomst voor diverse stakeholders van het Innovatiepark. Deze bestonden uit bedrijven die een bijdrage willen leveren aan het park, overheden en andere onderwijsinstellingen. Tijdens deze kick-off hebben de projectpartners zich geïntroduceerd en is door de projectleider een toelichting gegeven op het project en het masterplan.

Daarnaast hebben de vier HAS studenten die de 20 weken voorafgaand aan de kick- off bezig zijn geweest met een onderzoeksopdracht hun innovatieve concepten rondom een kas voor in het innovatiepark gepresenteerd.

De deelnemers waren erg enthousiast en gebruikten deze sessie ook om ideeën uit te wisselen.
57 studenten van bouw/infra volgen gastlessen “Circulair Biobased bouw en infra”
In totaal hebben 57 studenten van de opleiding Bouwkunde (Breda én Bergen op Zoom) en infra, verdeeld over 3 groepen, zes gastcolleges “Circulair Biobased bouw en infra” gevolgd bij Stapper Duurzaam advies, geleid door eigenaresse Esther Stapper. Deze gastcolleges werden georganiseerd ter voorbereiding op het project Innovatiepark in Bergen op Zoom.

Grondstoffen zijn schaars en worden steeds schaarser. Het goed gebruiken van materialen is daarom belangrijk bij ieder bouw en infra project. Bij het inzetten van materialen staan de volgende pijlers centraal:

- Minder materiaalgebruik in alle fases;
- Zo veel mogelijk gebruik van onuitputtelijke bronnen;
- Zo efficiënt mogelijk gebruik van eindige bronnen.

Tijdens deze gastcolleges focusten de groepen op enerzijds de grondstof en bouwfase en anderzijds de gebruiksfase van een gebouw/infrawerk. Hierbij is aandacht gegeven aan de thema’s: (inter)nationale klimaatdoelstellingen, CO2-reductie, zero emission bouwplaats, duurzaamheid van circulair biobased grondstoffen, bouwmaterialen en applicaties in de praktijk, energie en omdenken.

De studenten werden uitgedaagd om te onderzoeken welke biobased en circulaire materialen ze zouden toepassen ten behoeve van de diverse onderdelen in het Innovatiepark, zoals het educatief paviljoen en de aan te leggen paden.

Tijdens de laatste bijeenkomst hebben de studenten in groepjes van drie/vier hun bevindingen gepresenteerd. De drie beste groepen werden beloond met een heuse trofee en geschenkbonnen.
PrevNext