Book Creator

MILOSTENIA

by Anamaria Grigoras

Cover

Loading...
Loading...
M
I
L
O
S
T
E
N
I
A
Motto: " Tu insa, cand faci milostenie, sa nu stie stanga ta ce face dreapta ta. Ca milostenia ta sa fie intr-ascuns...altfel nu veti avea plata de la Tatal vostru Cel din ceruri." ( Matei 6:1-3)
Ce spune Biblia despre milostenie?


* "Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui". ( Matei 5:7)
* "Fiti milostivi, precum si Tatal vostru este milostiv". ( Luca 6;36)
* "Fiti buni intre voi si milostivi, iertand unul altuia, precum si Dumnezeu v-a iertat voua, in Hristos". ( Efeseni 4:32)
* 'De va striga catre Mine ( Dumnezeu) , Il voi auzi, pentru ca sunt milostiv". (Iesirea 22:27)
* "Fericit cel ce cauta la sarac si la sarman; in ziua cea rea il va izbavi pe el Domnul. Domnul sa-l pazeasca pe el si sa-l vieze si sa-l fericeasca pe pamant si sa nu-l dea in mainile vrajmasilor lui. Domnul sa-l ajute pe el pe patul durerii lui; in asternutul bolii sa-l intareasca pe el". ( Psalm 40:1-2-3)
Cugetari ale poetilor si ale filosofilor despre mila


" Adesea ceea ce se da este neinsemnat, insa , ce rezulta de acolo, e mare". ( Seneca)

"Mila, cand nu este insotita de o iubire infinta, este mai ofensatoare decat dispretul". ( Garabet Ibraileanu)

"Mila este principiul oricarei moralitati". (Arthur Schopenhauer)

"Mila este primul pas spre superioritate al omului". (Eugen Boureanu)

"Dati, din putinul ce aveti , celor ce au si mai putin". ( H. D.Lacordaire)

"Sa nu lasam in seama Providentei pe saraci pe care Providenta i-a lasat in seama noastra". (Pasquier- Quesnel)

"Milostenia, luata in sensul ei cel mai larg, este daruirea de sine'. ( H. Lacordaire)
Cugetari ale Sf. Parinti despre mila
* "Dumnezeu ne-a dat mila ca o porunca a dragostei. Milostenia este plata pentru rascumpararea pacatelor noastre. Cand miluim pe cineva ne miluim pe noi insine". ( Sfantul Ioan Gura de Aur)
* "Nu darui celorlalti dupa cum merita, ci dupa cum au nevoie. Milostenia, face bine, inainte de toate, celui milostiv. Cu adevarat milostiv este acela care ii imbratiseaza pe toti si nu lasa pe nimeini in afara inimii sale". ( Sfantul Ioan de Kronstadt)
* "Dand celui ce zace pe pamant, dai Celui ce sade in ceruri. De esti drept, teme-te de mania lui Dumnezeu ca sa nu cazi; de esti pacatos, increde-te in mila Domnului ca sa te poti ridica". ( Sfantul Grigorie Dialogul)
* "Hraneste-l pe cel ce moare de foame, daca nu o faci, il ucizi". ( Sfantul Ambrozie)
* " Daruieste de dragul binelui, nu de frica raului". ( Avva Heremon)
Cele trei semne ale milosteniei
Dupa trei semne se cunoste oml milostiv: dupa mana, dupa fata si dupa ochi. Dupa mana, cand o are intinsa. Dupa fata cand o are vesela. Si dupa ochi, cand ii inalta catre cer.
* Mana trebuie sa fie intinsa sa daruiasca mult. Pamantul cand este uscat nu se satura cu putine picaturi. Asa si cel foarte lipsit, nu se multumeste numai cu un ban. Noi, cand cerem mila de la Dumnezeu, intotdeauna o cerem mare si bogata: Miluieste-ne pe noi Dumnezeule dupa mare mila Ta. Nu se cade sa punem pricina ca nu avem. Vaduva cea saraca a dat doi banuti in Biserica lui Dumnezeu si a fost laudata de Hristos mai mult decat toti bogatii. Imparte cu flamandul painea ta, zice Dumnezeu. Adica, daca ai numai o paine si nu o poti da toata, da -o jumatate. Nu se cade sa zicem saracilor mergeti sanatosi, va da Dumnezeu. Pentru ca Dumnezeu ii trimite la noi si de-i vom trimite inapoi, defaimam porunca lui Dumnezeu. Puternic este Dumnezeu sa-i miluiasca , dar voieste sa purceada binele de la noi, pentru ca sa luam plata de la El. A putut sa hraneasca pe Daniil in groapa, dar i-a fost voia cu mergerea lui Avacum.
* Fata se cade sa fie vesela. Intru toata darea, sa mangai cu fata ta. Adica sa miluiesti pe saraci cu fata vesela. Caci pe acest miluitor lin, il iubeste Dumnezeu. Milostivul se cade sa se bucure cand miluieste, ca sa arate ca mai mult ia de la saraci, decat da. Da un lucru de nimic si castiga Imparatia Cerurilor. Milostenia se cade s-o facem si cu cei buni si cu cei rai. Bunatatea nu cauta niciodata vrednicia, ci lipsa. Hristos in pustie, a saturat si pe cei buni si pe cei rai, pentru ca El cauta la foame, iar nu la rautatea lor. Cand miluim pe buni si pe rai, atunci urmam Parintelui nostru celui Ceresc, care ploua peste cei drepti si peste cei nedrepti si deschide mana lui si satura toate vietatile pamantului.
* Ochiul sa-l inaltam la cercand miluim pe sarac si sa socotim ca-l miluim pentru dragostea lui Dumnezeu. Cunoaste cui faci, zice intelepciunea. Adica, pricepeti ca milostenia pe care o dati saracului, o dati lui Dumnezeu. Saracul intinde mana si Dumnezeu primeste milostenia in cer. Hristos ne-a dat pilda cand a hranit cele cinci mii de oameni in pustie, ca sa cautam la cer: " Cautand la cer, a frant painile..." De am pricepe cine este acela care ne zice da-mi apa sa beau, am cere de la el si ne-ar da apa vie, adica vesnica fericire. Deci, cand vedem un sarac sa socotim in mintea noastra ca acela este Hristos, care si-a schimbat fata in chipul aceluia si vine sa ne ceara, doar pentru a ne darui Imparatia Lui. Adica, fericit este acela care cunoste pe Hristos sub hainele saracului.
" Cei ce traiesc in societate nu au prin ce sa se mantuiasca decat numai prin milostenie si smerenie. Cu cat mai mult le savarsesc, cu atat mai mult se apropie de viata ingereasca a marilor pustnici." ( Sfantul Teofan Zăvorâtul)
PrevNext