Book Creator

ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

by Κατερίνα Στέκα

Cover

Loading...
5ο Γυμνάσιο Νεάπολης
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Σχολικό έτος 2021-22
Loading...
Η ομάδα της σχολικής διαμεσολάβησης
Γ1
Ευφραιμίδου Ραφαηλία
Γ2
Κορακά Μαρίνα
Κουρίδου Αγγελική
Κούτσικου Ευτυχία
Μενεξέ Μαρία
Μπάγιου Χριστιάννα
Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος
Γ3
Ρήτορα Έλλη
Τσετσχλάτζε Μαριάμι
Τσιρολίκας Αντώνης
Χατζή Ελένη
Χατζηπαπά Ειρήνη
Β1
Ασίκη Ευαγγελία
Ιατροπούλου Άννα   
Γκόβαρη Αποστολία    
Αναστασιάδου Καλλιόπη  
Ελέζι Αντελίνα
Β2
Σαλμανλή Κατερίνα
Β3
Χατζηπαπά Χαρά
Α1
Καλτσίδου Σέβη
Κάλφας Παύλος
Κατσαούνος Άγγελος
Α2
Κριστιτσάλης Γιώργος
Α3
Χαλαστάνης -Χουρναζίδης Λάμπρος





Υπεύθυνοι/ες προγράμματος
Σοφία Ταρσένη (Συντονίστρια), Μουσικής επιστήμης Med
Πάνος Αδαμόπουλος, φιλόλογος
Κατερίνα Στέκα, φιλόλογος Med
Τι είναι διαμεσολάβηση;
Είναι μία μορφή ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων η οποία οργανώνεται και εφαρμόζονται εντός του σχολικού πλαισίου μεταξύ των μαθητών και μαθητριών ως εναλλακτική πρακτική που αντικαθιστά το πειθαρχικό σύστημα της τιμωρίας.
Με απλά λόγια
Αν μπορεί να μας βοηθήσουν οι διαμεσολαβητές/διαμεσολαβήτριες να τα βρούμε, γιατί να μην αποφύγουμε ποινές;
Πότε ζητάω διαμεσολάβηση;
Όταν η σχέση με τον άλλο οδηγείται σε υβριστικά σχόλια, επιτιμητικά βλέμματα η σε πράξεις σωματικής βίας.
Τι αποδεικνύω, όταν ζητάω να επιλύσω τις διαφορές μου πολιτισμένα;
Ότι μπορώ να συμβάλω στη λειτουργία ενός δημοκρατικού σχολείου, ότι ξέρω να συνεργάζομαι, για να βρω λύσεις, όταν τα πράγματα σκουραίνουν.
Και κάτι σημαντικό
Η διαμεσολάβηση σε όλα τα στάδια διακρίνεται από απόλυτη εχεμύθεια.
Δηλαδή οι διαμεσολαβητές/τριες δεν πρόκειται να πουν τίποτα σε τρίτους.
ΤΑ 6 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

1. Καλωσορίζουμε τους/τις συγκρουόμενους/νες και τους/τις συγχαίρουμε για την απόφασή τους να κάνουν διαμεσολάβηση.
2. Αναφέρουμε τους κανόνες της διαμεσολάβησης. Τους/τις διαβεβαιώνουμε για την εχεμύθεια της διαδικασίας και εξηγούμε ότι δε θα πούμε τίποτα, εκτός αν υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική/ ψυχική τους υγεία. Πρέπει να εμπνέουμε εμπιστοσύνη ως διαμεσολαβητές/τριες
3. Ζητούμε από τους/ τις συγκρουόμενους/ες να περιγράψουν το περιστατικό, όπως το βίωσαν από τη δική τους πλευρά. Ακούμε αυτόν/ήν που έχουμε απέναντι μας πολύ προσεκτικά και εφαρμόζουμε την ενεργητική ακρόαση, επαναλαμβάνοντας αυτά που



ειπώθηκαν με διαφορετικά λόγια.
4. Προσπαθούμε να μάθουμε από αυτόν/ήν που μιλάει περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν, δηλαδή τι συνέβη, πού, με ποιον/α, αν έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο και πώς αισθάνθηκε. 
5. Όταν οι συγκρουόμενοι/ες ολοκληρώσουν, επαναλαμβάνουμε όσα είπαν με δικά μας λόγια, ζητώντας να επιβεβαιωθεί αν καταλάβαμε καλά.
6.Ζητάμε να προτείνουν λύσεις που θα τους/τις αφήνουν ικανοποιημένους/ες. Τι ζητάνε από τον/την άλλο/η και τι είναι διατεθειμένοι/ες να κάνουν προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση. Μόλις βρεθεί μια λύση που να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, υπογράφουν το συμβόλαιο και ορίζουμε συνάντηση σε μία εβδομάδα, ώστε να βεβαιωθούμε ότι τηρήθηκε η συμφωνία. 
Οι εμπειρίες των μελών
Στόχος της διαμεσολάβησης είναι η επίλυση και διαχείριση σχολικών προβλημάτων με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο. Η Τετάρτη είναι πολύ ξεχωριστή ημέρα γιατί η ομάδα συναντιέται και κάνει δραστηριότητες, παιχνίδια και συζητήσεις για τη διαμεσολάβηση με πρωταγωνιστές εμάς τα παιδιά, και στην παρουσίαση και στη συζήτηση. Μέσα απ' αυτές τις δραστηριότητες μαθαίνουμε νέα πράγματα για τους άλλους και τον εαυτό μας. Η διαμεσολάβηση με έχει βοηθήσει στο να κάνω φίλους και να γίνω πιο κοινωνική. Σίγουρα θα συνεχίσω και του χρόνου. Είναι μια διασκεδαστική εμπειρία και συνιστώ σε όλους να συμμετάσχουν.
Ε.Α.
Φέτος στην ομάδα διαμεσολάβησης μου άρεσε πιο πολύ το παιχνίδι που λέγεται "να σηκωθεί όποιος"... Επίσης η εμπειρία μου σε αυτά τα 3 χρόνια ήταν πολύ ωραία γιατί έμαθα πράγματα που δεν ήξερα και βοήθησα άτομα. Επίσης γνώρισα καινούργια παιδιά και μια καινούργια παρέα στην οποία νιώθω πολύ χαρούμενη και ευγνώμων. Φέτος νομίζω ότι έγινα πιο κοινωνική και σιγά σιγά χάρη στα παιδιά της διαμεσολάβησης ξεπέρασα λίγο τον φόβο που είχα. Ευχαριστώ όλους πάρα πολύ!                                                                                                      -Μ.Τ.

Η εμπειρία μου φέτος ήταν πολύ όμορφη. Διότι έμαθα να συγκρατώ τον θυμό μου και να έχω μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Μια δραστηριότητα που ήταν πολύ ενδιαφέρουσα για μένα ονομαζόταν <<Να σηκωθεί όποιος>>. Έμαθα για τον χαρακτήρα των υπόλοιπων διαμεσολαβητών/τριών, είχα την ευκαιρία να κάνω και διαμεσολάβηση, ένιωθα πολύ ωραία, γιατί μου αρέσει να βοηθάω τους ανθρώπους.                                                                                                 -Σ.Κ.
Φέτος είναι η πρώτη μου χρονιά στη διαμεσολάβηση και έμαθα πολλά πράγματα. Έμαθα για τη διαχείριση του θυμού. Γνώρισα καινούρια άτομα που πιστεύω πως, αν δεν πήγαινα στη διαμεσολάβηση, δεν θα τους γνώριζα. Έγινα πιο κοινωνική. Επίσης, κάτι που με έκανε χαρούμενη ήταν που για πρώτη φορά έκανα διαμεσολάβηση και χρησιμοποίησα όλες τις γνώσεις που έμαθα φέτος. Το μετάνιωσα λίγο που δεν ξεκίνησα από την πρώτη γυμνασίου, γιατί είμαι σίγουρη πως θα με βοηθούσε να μάθω περισσότερα. Αλλά αυτά που έμαθα φέτος πιστεύω ότι είναι αρκετά. Βέβαια, είχαμε και καλούς δασκάλους που με καλή διάθεση και θετική ενέργεια μας έμαθαν πολλά!

Χ.Μ 
PrevNext