Book Creator

Smiljograd

by Manuela Margetić Longin

Pages 2 and 3 of 6

SMILJOGRAD
OŠ SMILJEVAC ZADAR
Loading...
Loading...
Ovo je priča o malom gradu, toliko malom da se ne može naći na geografskoj karti. Na putu prema moru dvama istraživačima Petru i Tonki pozornost je odvratio miris i šarenilo grada Smiljograda. Znatiželja je bila prevelika pa su se uputili na istraživanje tog misterioznog grada. 
Loading...
Loading...
Oduševljeni time što su vidjeli upitali su uzgajivača pčela, jednog od stanovnika, u kojem se djelu grada nalaze. Stanovnik im s osmjehom odvrati kako se nalaze u kvartu lavande, Lavanduli.  
Loading...
Prolazeći kroz jedan od kvartova mislili su da sanjaju. Stanovnici su letjeli na pčelama, a ljubičaste zgrade što su ih okruživale kao da su ih promatrale svojim okruglim prozorima nalik očima. Oko njih su svi bili opušteni, a zbog jakih mirisa lavande nije čak ni bilo dosadnih komaraca.
Loading...
On im je objasnio da se radi o kipu božice Aphrodite koja ne drži buket bilo kakvog cvijeća, već ružmarin. Također je istraživačima odgovorio na razna njihova pitanja i objasnio kako je ružmarin glavno obilježje njihovog kvarta. Ono je zaslužno za njihovo bolje pamćenje i učenje u školi. Po svemu što su čuli i vidjeli, Tonka i Petar već su shvatili kako se radi o kvartu ružmarina odnosno Morska Rosa. 
Tonka i Petar nisu odustali od svoje želje da vide more. Nastavljajući svoju avanturu došli su do kvarta u kojem svaka kuća ima pogled na morsku obalu. Iz daljine su ugledali veličanstven kip. Približavajući mu se zapazili su u njegovoj ruci buket cvijeća.Dok su pokušavali shvatiti koje je to cvijeće prišao im je jedan od učenika škole tog kvarta.
Ono ima ljekovitu i mnoge druge svrhe, a jedno od njih je pravljenje macerata pomoću maslinovog ulja susjednog kvarta i eteričnog ulja što je tradicija koja se prenosi još od njihovih predaka. I tako su naši mali istraživači iz bolnice izašli s još više znanja o kvartu i istoimenom gradu, Smiljogradu. 
Puni novog znanja i iskustva krenuli su dalje. Na putu ih je snašla nezgoda. Tonka se spotkanula i ozlijedila. Petar nije znao što bi učinio, no srećom su se našli u kvartu s velikom bolnicom. Stigavši u bolnicu, liječnica je Tonkinu ozljedu liječila kremom smilja. Znatiželjni Petar upitao je liječnicu o kakvoj se kremi radi. Objasnila mu je kako je ona načinjena od smilja koje je glavno obilježje njihovog kvarta.
Slikovnicu izradili: Učenici 8. razreda OŠ Smiljevac Zadar 22./23. pod

mentorstvom prof. Manuele Margetić Longin

Tekst: Areta Nižić i Lucija Nekić

Ilustracije: Petra Ušljebrka

Slikovnica je nastala na temelju istraživanja ljekovitih biljaka koje su zasađene u školskom vrtu u sklopu izvannastavne aktivnosti "Čuvari prirodne baštine zavičaja". U istraživanju su i sudjelovale učenice: Lara Kardum, Lara Čakarun, Jana Klarin i Tonka Plemenčić.


U Zadru, 2023.

You've reached the end of the book

Read again

Made with Book Creator

PrevNext