Book Creator

Istoria ,tradițiile plaiului natal

by Rozalina Pînu

Cover

Loading...
Universitatea ,,Alecu Russo'' Bălți
Facultatea de Ştiințe ale Educației, Psihologie şi Arte
Loading...
Etnopedagogie
Loading...
Loading...
Lucru individual
Loading...
Istoria ,tradițiile plaiului natal.
Loading...
Loading...
Prof.Universitar: Panco Tatiana
                                    Elaborat: Pînu Rozalina
                                       gr. PP12R
Loading...
2021
În urmă cu mii de ani, teritoriul Moldovei era locuit de daci. După războaiele daco-romane, regiunea Moldovei, cu excepția zonei de sud, a suferit un amplu proces de romanizare. Astfel s-a format și în zona Moldovei poporul român. Totuși, de unde vine denumirea de Moldova?
Se pare că numele de Moldova provine de la râul cu același nume. Sunt o sumedenie de teorii privind denumirea cu pricina. În timp ce unele voci susțin că numele râului ar veni de la Molda, cățeaua voievodului maramureșean Dragoș Voda (Dimitrie Cantemir scrie în „Descrierea Moldovei” că Dragoş plecase în marş alături de 300 de oameni și de căţeaua lui de vânătoare numită Molda. După o luptă cu un zimbru, animalul a fost luat de apele învolburate ale unui râu pe care Dragoș l-ar fi numit ulterior Moldova).
Neamul moldovenesc este bogat în tradiţiile pe care le posedă. Cu ajutorul lor devenim deosebiţi şi unici.
Unul din cel mai important obicei este cel de a întâlni oaspeţii cu pâine coaptă în cuptor, sare şi un pahar de vin. În acest mod ne arătăm tot respectul şi căldura cu care vă primim în casele noastre.
Tradițiile în Moldova se manifestă în astfel de domenii ca muzica şi dansul, bucătăria tradițională, vinificaţia, lucrările artiştilor populari şi, bineînţeles, obiceiurile, fără de care nu se petrece niciun eveniment important moldovenesc, de exemplu, sărbătorile, care sunt iubite mult în Moldova! Începând chiar cu faimosul Mărțișor. Această sărbătoare este victoria mult aşteptată a primăverii asupra iernii, care începe la 1 martie. În această zi, toţi locuitorii Moldovei se felicită reciproc şi îşi dăruiesc mici ornamente în formă de două flori, agăţate pe un fir – mărțișorii. Pe parcursul întregii luni martie aceste ornamente se poartă pe haine, iar la sfârşitul lunii se leagă de creanga unui copac şi se spune o dorinţă. În Moldova, toţi sunt siguri că ele se realizează!
O altă sărbătoare originală distinctivă, pentru care turiștii vin în Moldova, este Ziua Vinului. Ea se sărbătoreşte în a doua duminică a lunii octombrie. În această zi, se adună şi se veselesc toţi, indiferent de naţionalitate, opinii politice, vârstă şi statut social,iar dacă au loc dezacorduri, atunci numai referitoare la preferinţele în alegerea sortului de vin. Piaţa principală a capitalei, în Ziua Vinului, se transformă într-un carnaval de divertismente, unde se cântă, se dansează, se vinde şi se cumpără suveniruri naţionale şi, desigur, se degustă băutura aromată.
Nunta – tradiţii neîntrerupte, care, în majoritatea familiilor din Moldova sunt transmise din generaţie în generaţie. Probabil, cea mai simbolică este împărţirea colacului, pe cere îl rup mirele cu mireasa, pentru a determina cine va fi stăpânul casei. Şi încă un ritual obligatoriu este dezbrăcarea miresei. Aceasta are loc în felul următor: de pe costumul mirelui se scoate buchetul, iar de pe mireasă voalul, mirele se așează pe un scaun, iar mireasa pe genunchii lui. Miresei îi pun o basma şi un şorţ – aceasta simbolizează începutul unei noi vieţi de familie. După aceea, oaspeţii pe rând se apropie de tineri, îi înfăşoară în plăpumi şi pături, şi le ofere cadouri. Şi, desigur, un element esenţial al sărbătorii de nunta este masa plină cu tot felul de bunătăţi.
PrevNext