Book Creator

Odgoj bez batina

by Marija Brezak

Cover

Loading...
Međunarodni dan odgoja bez batina
Loading...
Loading...
Brošura za roditelje
Loading...
Kako postaviti granice u odgoju bez primjene sile
Međunarodni dan odgoja bez batina obilježava se 30. travnja, a pokrenula ga je organizacija EPOCH-USA 1998. godine. 
Roditeljstvo je zahtjevan posao koji obuhvaća brigu o zadovoljavanju osnovnih djetetovih potreba (poput hrane i fizičke sigurnosti) te emocionalnih potreba (poput prihvaćanja, ljubavi, pažnje i roditeljskog vodstva).
Odgoj djeteta uključuje emocionalnu toplinu i podršku kao i jasno i dosljedno postavljanje granica te usmjeravanje djeteta na pravila svijeta u kojem živimo. Autoritativni roditeljski stil koji uključuje emocionalnu toplinu s jasnim i dosljednim granicama u odgoju pokazao se kao najpoticajniji za zdrav razvoj djeteta.
Odgajanje djeteta bez fizičkog kažnjavanja (pozitivno discipliniranje) uključuje postavljanje jasnih granica u odgoju, ali bez primjene sile.

Dijete je osoba i ima pravo na zaštitu od bilo kojeg oblika nasilja.
Kako biste reagirali da Vas netko udari? Kako biste reagirali da neka druga osoba udari Vaše dijete? Može li onda biti prihvatljivo kada mi to učinimo?
Ponekad se roditelju može činiti kako udarac po guzi ili šamar ne znači mnogo, no njegove posljedice mogu biti puno dugotrajnije, iako nisu odmah vidljive.
Kada izgubimo kontrolu u trenucima ljutnje i frustracije te učinimo nešto što narušava tjelesni ili psihološki integritet djeteta, moramo imati na umu koliko djela i riječi mogu boljeti.
Fizičko kažnjavanje naizgled brzo dovodi do promjene u ponašanju djeteta. Na primjer, ako naše dijete vrišti nasred dućana jer želi neku igračku, a mi ga udarimo po guzi, dijete će se vrlo vjerojatno odmah prestati ponašati na “nepoželjan” način (prestat će se derati) .
No što smo udaranjem zapravo naučili dijete? 
PrevNext