Book Creator

La porta de la reflexió

by Sandra Beltrán Lápez

Cover

Loading...
Loading...
Rounded Rectangle
Loading...
La porta de la reflexió
Loading...
Diari reflexiu
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Sandra Beltrán López
Loading...
SAW019: Formació per a la convivència democràtica
Curs 2022/2023
Màster de Psicopedagogia
Universitat Jaume I
La porta de la reflexió
Diari reflexiu
Sandra Beltrán López
INTRODUCCIÓ
Generalment, al llarg del nostre camí en el món de l’educació com a estudiants d’Infantil, Primària, ESO i Batxillerat o fins i tot, en alguns casos en la formació per a ser futurs i futures mestres d’Educació Primària, considere que hem sigut víctimes de la falta de reflexió. Moltes de les activitats que hem aprés a realitzar han estat ben marcades, sense la possibilitat de donar-nos l’oportunitat de qüestionar-nos el perquè d’allò que ens estaven explicant, el que estàvem fent i fins i tot per a què anàvem a poder utilitzar-ho. Sols teníem un objectiu, aprovar l’examen, independentment de si allò que estàvem treballant anava a servir-nos o no en un futur. Pensant-ho així, sembla bastant trist. Reflexionar, qüestionar-nos, fer connexions amb el que ocorre al nostre voltant o amb les idees d’altres persones, pense que és el que vertaderament ens enriqueix i ens fa aprendre més que qualsevol classe magistral.
Per això, amb aquest diari vull reflectir aquelles reflexions que m’han anat sorgint durant el transcurs d’aquestes setmanes que considere que m’han permés canviar la mirada i que em donen peu a continuar transformant-la. A més a més, voldria especificar que aquells dibuixos que van apareixent al llarg del llibre han sigut creats per mi, exclusivament per a l’elaboració d’aquest treball, adaptant-los a cadascun dels textos.
CAPÍTOL 1
Quantes voltes hem dit que l’alumnat ha de reflexionar i quantes els prohibim parlar? Demanem que aquest tinga capacitat per a transformar la seua veu i no li donem l’oportunitat de fer-ho. Què significa educar si per a generar un aprenentatge no potenciem aquesta participació de les persones fonamentals en l’educació, l’alumnat. Quan parlem de la veu de l’alumnat hem de fer referència a la ciutadania política, ja que aquesta entén a l’alumnat com a subjectes amb veu i drets. Aquests són, igual que les persones adultes, ciutadans i ciutadanes amb ple dret i, per tant, la seua veu també ha de ser contemplada en el moment de prendre decisions comunitàries. El terme “veu de l’alumnat”, el defineix Susinos (2012) com al conjunt de propostes sorgides a les escoles que pretenen potenciar la figura de l’alumnat perquè aquest puga intervindre en els acords escolars que es plantegen.
PrevNext