Book Creator

Krtica

by Matea Herman Talaš

Cover

Loading...
Krtica
Loading...
Loading...
Lipanj, 2023.
Loading...
Školski vremeplov
Loading...
U čemu smo dobri...
Loading...
Loading...
KULko
Loading...
Mali i veliki kreativci
Loading...
Osnovna škola Orehovica, Orehovica, broj 18, godina 18
Iz sadržaja
Impressum
Krtica
Školski list Osnovne škole Orehovica
Broj 18, školska godina 2022./2023.
Lipanj, 2023.

Uređuju:
Članovi knjižničarske grupe:
Emili Hajdinjak 5.c
Franka Just 5.c
Tihana Ignac 7.b
Mishell Požgaj, 8.a
Vanessa Kovač 8.a

Mentor knjižničarske grupe:
Matea Herman Talaš

Odgovoran urednik:
Branko Sušec, ravnatelj

Glavni urednik:
Vanessa Kovač 8.a

Lektura:
Ivanka Novak, učiteljica hrvatskog jezika

Suradnici:
učitelji i učenici razredne i predmetne nastave

Grafička priprema:
Dubravka Drvenkar i Adela Tompoš
Školski vremeplov str. 4

U čemu smo dobri str.10

KULko str. 18

Mala likovna galerija str. 21

Spretne ruke i
mala škola
domaćinstva str. 24

Mali i veliki kreativci str. 26

Zabavni kutak str. 29

Kutak za promišljanje str. 31
UVODNIK
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Comic Panel 1
08
Školski vremeplov str. 4

U čemu smo dobri str.10

KULko str. 18

Mala likovna galerija str. 21

Spretne ruke i
mala škola
domaćinstva str. 24

Mali i veliki kreativci str. 26

Zabavni kutak str. 29

Kutak za promišljanje str. 31
Comic Panel 1
Dragi čitatelji, mali i veliki!
U vašim je rukama nova, zapravo dobra stara Krtica koja vas je pomno pratila iz podzemlja, ali sada je ipak odlučila ugledati svjetlo dana. Uživajte u Krtici koja se veseli novim vašim uspjesima, avanturama, pokojoj suzi te obilju smijeha.
Uredništvo
Comic Panel 1
Riječ ravnatelja

Krtica je dugo čekala svoj povratak, i konačno ga dočekala u novom modernijem ruhu. Nije vas zaboravila dragi učenici, zato joj poželimo dobrodošlicu. Podsjetila nas je na sve one aktivnosti i poslove koje smo ove godine odradili. Zato svakako prelistajte ovaj list, uživajte u podsjetniku za ovu školsku godinu i uz to se dobro zabavite...
Branko Sušec, ravnatelj
Comic Panel 1
Osobna iskaznica škole

Osnovna škola Orehovica broji 311 učenika u 19 razrednih odjeljenja. Učenici su uključeni u mnogobrojne aktivnosti. Ove školske godine nastavili smo s eTwinning projektom Vesela škola, uključeni smo i u Erasmus +projekt KULko. Škola pruža i dodatnu pomoć u učenju učenicima koji imaju poteškoće preko projekta koji je sufinanciran preko UNICEF-a.
3
Školski vremeplov
4
AKTIVNOSTI TIJEKOM GODINE
Integrirani dan-Dan škole

Ove školske godine Dan škole obilježili smo 27.10.2022. godine integriranim danom u svim razredima sa zajedničkom temom; Razveselimo školu kreativnim, istraživačkim i stvaralačkim aktivnostima. Učenici su mogli sudjelovati u brojnim aktivnostima i radionicama koje su za njih pripremili učitelji. Tako su mogli istraživati biljni i životinjski svijet u školskom dvorištu, izraditi trojezični rječnik, statistički obrađivati podatke vezane uz školu, likovno se izražavati; radeći medaljone od gipsa, reciklirane suncokrete, eko-sovice, ime od plastelina, crtati svoju školu danas i u budućnosti. Učenici su bili i vani jako aktivni, tako su iscrtavali i bojali prostor ispred/iza škole, brusili i bojali klupice, uređivali školski cvjetnjak i šljunčane staze. Istraživali su kako se u prostoru i vani orijentirati pomoću kompasa, istraživali školu kroz godišnja doba, izrađivali foto-čestitke i
kalendare. Učenici su posjetili i azil u Čakovcu te predali stvari koje su marljivo skupljali tijekom mjeseca. Djeca su bila puna radnog elana i energije te su iskreno uživali u ovakvom modelu nastave.
5
Tijekom školske godine provedene su brojne aktivnosti u kojima su djeca neizmjerno uživala. U školi pomoću različitih aktivnosti potičemo i promoviramo čitanje od najmlađih pa do onih malo većih. Tijekom školske godine učenici su bili na Spoju na slijepo sa knjigom, čitali, raspravljali o omiljenim slikovnicama, učili iz njih i usvajali novi svijet slova i rečenica, organizirane su bile i kreativne radionice gdje se stara ofucana knjiga preobrazila u predivnog anđela. Bilo je tu i zabavnih i poučnih sati kada smo učili o kazalištu sjena i kamishibai pripovijedanju. Čitali smo do zvijezda i putovali sve do dalekog Londona u kvizu koji promovira čitanje. Prespavanac u školi već je tradicionalan i jako popularan među djecom. Uoči Noći knjige u školu nam je pristiglo dvoje mladih trinaestogodišnjaka koji su predstavili svoju knjigu Tajanstvena priramida. Djeca nisu mogla sakriti svoje oduševljenje i tražila se pokoja knjiga i više. Putovanja je bilo mnogo, putovalo se po Hrvatskoj, ali i izvan njenih granica. Putovali su veliki i mali.
18. studenoga građani Republike Hrvatske obilježavaju Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i žrtvu Škabrnje i sve poginule u Domovinskom ratu.
Naša škola prigodno je obilježila taj dan paljenjem lampaša ispred zgrade stare osnovne škole. Minutom šutnje i molitvom odali smo počast svima onima koji su za nas dali život. S puno poštovanja i ljubavi prisjetili smo se palih branitelja i žrtava rata. I u našim srcima Vukovar i dalje svijetli!
Uoči Božića zahvatila nas je božićna groznica, na svakom koraku bila je prosipana božićna čarolija. Učionice, blagovaonica, hodnik škole i knjižnica zasjali su u punom predblagdanskom sjaju. Nakon Božića i zasluženog odmora, započelo je vrijeme ludovanja, te su maškare preuzele stvar u svoje ruke. No, nije to dugo trajalo, sa svih strana ošamarila nas je ljubav. Kada smo konačno ohladili glave, već smo počeli razmišljati o pisanicama i vremenu kada dolazi Uskrs, ali i proljetni sportski praznici koja djeca željno iščekuju.
6
PrevNext