Book Creator

Albert Einstein, Stephen Hawking i π

by Roko Perković

Cover

Loading...
Albert Einstein i
Stephen Hawking
Loading...
Albert Einstein
Životopis:
-mjesto i datum rođenja: 14.3.1879. u Ulmu.
-mjesto i vrijeme smrti: 18.4.1955., u Princetonu, New Yersey
-supruga: Mileva Marić s kojom je imao 2 sina
-djeca: Hans i Eduard Einstein
-prebivališta: Njemačka, Italija, Švicarska, SAD
-bio je teorijski fizičar, prema jednom izboru najveći fizičar uopće. Mladost je provodio u  Münchenu, Italiji i zatim u Švicarskoj, gdje je (1900.) završio studij na Tehničkoj visokoj školi u Zürichu.
Doprinos znanosti
Paradoks blizanaca je misaoni pokus u posebnoj teoriji relativnosti u kojem jedan od dva blizanaca putuje svemirskim brodom brzinom svjetlosti, dok drugi ostaje na Zemlji. Nakon povratka na Zemlju, blizanac koji je putovao otkriva da je mlađi od brata koji je ostao na Zemlji.
Albert Einstein je Einsteinov hladnjak napravio sa svojim studentom Leóm Szilárdom. Hladnjak je za uporabu koristio amonijak, vodu i butan. Njegov hladnjak nije ušao u veću uporabu jer je u to vrijeme freon zamijenio dotadašnje plinove.
Poznate činjenice
1. Albert Einstein je krenuo govoriti tek sa 4 godine i zbog toga je nastao ,,Einsteinov sindrom'' zbog kojeg su geniji krenuli tek kasnije s govorom.

2. Zahtijevao je puno od Mileve, čak joj je sastavio pravila koja je morala poštovati. Morala mu je služiti tri jela dnevno, prestati pričati ako je to zatraži i ne očekivati intimnost od njega.

3. U drugom pismu za Elsu Einstein napisao je kako na Sveučilištu u Oxfordu nikad nije nosio čarape.

4. Preminuo je 18. travnja 1955. godine od posljedica unutarnjeg krvarenja izazvanog prsnućem aorte. Prema pisanju Huffingtonposta, Einstein je odbio operaciju rekavši: ,,Neukusno je produživati život na umjetan način".
Albertovi citati:
Kreativnost je znanje dok se igra.
-Albert Einstein
Neprijateljima treba neprekidno opraštati, jer je upravo to ono što ih najviše ljuti.
-Albert Einstein
Stephen Hawking
Životopis:
-mjesto i datum rođenja: 8.1.1942. u Oxfordu
-mjesto i datum smrti: 14.3.2018. u Cambridgeu
-supruge: imao je dvije supruge koje su se zvale Elaine Mason i Jane Hawking
-djeca: Timothy, Lucy i Robert Hawking
Sin je dr. Franka Hawkinga i istraživačke biologinje Isobel Hawking. Imao je dvije mlađe sestre, Philippe i Marije, i usvojenog brata Edwarda.
Doprinos znanosti
Teorija svega ili teorija struna je serija od sedam Hawkingovih predavanja sve od Velikog praska pa do crnih rupa. Njegova je teorija da je svemir nastao od jedne male točke pa se širio sve do danas i u budućnost.
Prema mišljenju Hawkinga, crna rupa je religija prostor vremena u kojem je velika masa zbijena u malu točkicu čija je gravitacija toliko jaka da je ni čestice niti svjetlost ne mogu napustiti.
PrevNext