Book Creator

Коледа в България

by Зейджан Халил

Cover

Loading...
Коледа в България
Loading...
Loading...

Коледа в България е онова време от годината, което всички чакаме с нетърпение, в което мечтите са малко по-големи от обикновено – време, в което Коледната магия надделява! Нашите предци са наричали празника още Божик или Голяма Коледа.
Българска коледна песен
Коледуването
Няма как да не споменем и най-отличителния белег на Българската Коледа – коледарите. Коледарите са млади мъже, които започват да обикалят от къща в къща след полунощ на Бъдни Вечер. Вярва се, че тогава излизат свръхестествени същества, като караконджули, таласъми и вампири. И още от древността хората приемат, че коледарите имат силата да изгонят тези зли духове. Песните, които пеят са за здраве и берекет. А стопаните ги посрещат топло и нетърпеливо, като ги даряват с краваи. За огромно щастие тази традиция и днес се спазва в някои части на България.
Трапезата
Масата на Бъдни Вечер е отрупана с нечетен брой постни ястия. Характерни са традиционни за страната храни, като ошав от сушени плодове, боб, варено жито, питка… Поставят се все храни, които са произведени от семейството, а не такива които можем да си купим в магазина¸ понеже такава е била традицията от времето, в което хората са нямали супермаркети, а са разчитали на собствения си труд. Задължително присъства и червено вино, защото то символизира кръвта на Исус Христос. Най-възрастният мъж отчупва парче от питката, което поставя пред иконата на Богородица и тогава вече всички започват да се хранят. Всичко това е непокътнато през вековете. Има и една съвременна традиция, която ние сме създали – поставянето на късметчета в парчетата от питката. Така всеки може да види какво го очаква през следващата година.

Бъдникът
Много стар обичай е поставянето на специално дърво – бъдник в огнището в нощта срещу Коледа. Трапезата е грижа на жените, докато мъжете са имали за задача да донесат в къщата голямо дърво, обикновено дъб. Освен, че бъдникът поддържа огъня през цялата нощ, чрез него семейството познавало каква ще бъде годината: ако огънят е буен, то се очаква годината да бъде плодородна и богата. Кът са българите, които и днес спазват този обичай. Но пък за сметка на това в съвремието ние украсяваме цялата къща с коледни декорации, топчета¸ гирлянди, лампички и поне една голяма елха. Цялото преобразяване на дома успява да създаде необходимия Коледен дух.
Запазили сме много от българските традиции живи, а ръка за ръка с тях вървят и съвременните и иновативни идеи. Коледа е празника на сплотеността в семейството, вярата и големите надежди. И според още една традиция от време онуй, в нощта срещу Коледа небето се отваря и се изпълняват всички желания. Затова не изпускайте възможността да поискате нещо от сърце и да го получите!
PrevNext