Book Creator

Iz velegradskog podzemlja

by Leona Reš

Cover

Loading...
Iz velegradskog podzemlja
Loading...
Vjenceslav Novak
Loading...
Loading...
Leona Reš, 7.c
Bilješka o piscu
Vjenceslav Novak rođen je 11. rujna 1859. godine u Senju. Osnovnu i srednju školu završio je u Senju i Gospiću. Bio je ugledan pisac hrvatskog realizma, a zvali su ga hrvatskim Balzacom. Napisao je sedam romana i oko 30 pripovijetki. Prvu knjigu napisao je 1888.g. u Zagrebu pod nazivom " Pavao Šegota." Bolovao je od tuberkuloze od koje je preminuo 20. rujna 1905. godine u Zagrebu.
Kako je pripovijetka dobila naziv
" Iz velegradskog podzemlja?"
Pripovijetka " Iz velegradskog podzemlja" inspirirana je životnom tragedijom najnižih društvenih slojeva zagrebačke sredine. Utemeljena je na motivu obiteljske tragedije. U tom djelu pisac je pokazao karakterističnu problematiku koja će postati preokupacijom pisaca iz moderne književnosti. Želio je pokazati da mnogi ljudi ne žive sretnim i lagodnim životom te da zbog toga ponekad dolazi i do nekontroliranog nasilja i neslaganja u obiteljima.
Tema, mjesto i vrijeme radnje
Tema: siromaštvo Mike i njegove obitelji
Vrijeme radnje: zima ("Istom su četiri sata poslijepodne, a zimske sjene hvataju se već zemlje i pokrivaju sve jače po trotoaru i nakvašenoj cesti bijele snježne krpe")
Mjesta radnje: gostionica, birtija ( "...pa što on nas uči da ne idemo u birtiju!"), Mikna kuća ( "I Mika se naslonio na kućna vrata i razmišljao kao kroz maglu o svem što se danas događalo,"), ulica ("...izašao je na ulicu i otputio se odmah prema jednom skladištu drva."), Ilički trg ("... da će on biti negdje nedaleko kod Iličkog trga.")
Vrsta pripovijetke
Iz velegradskog podzemlja je socijalna pripovijetka.Ona pripovijeda o velikom društvenom siromaštvu. Glavni lik (Mika) živio je siromašnim životom. Cijepao je drva kako bi zaradio nešto kruna za večeru ("... jučer su on i taj Jankić raspili i rascjepali gospodinu hvat drva i dobili za to pet kruna."). Djeca su nosila poderanu odjeću ("... djeci je poderana odjeća..."), bili su gladni ("Opijaš se do nesvijesti, a mene i djecu puštaš da gladujemo u kući..."), a živjeli su u vlažnom i hladnom stanu koji se nalazio u podrumu kuće, u koji nkad nije dopiralo svjetlo Sunca ("Osjećao je u sebi veću odvratnost nego ikada od vlažne i hladne sobe u podzemlju... Sunčani trak nije nikada dopro u tu sobu ni sred najžešćeg ljeta.")
Analiza likova
Glavni lik (Mika): ovisan o piću ("...moramo se mi okrijepiti čašom vina..."), brižan otac ("...tebe otac najvoli, pa kako bi te tukao..."), nepromišljen ("... i pili su, pili, a u tom toplom prostoru punom žamora i dima bilo je tako voljko...), vrijedan ("...juče su on i taj Jankić raspilili i rascjepali hvat drva i dobili za to pet kruna..."), nasilan pri nekontroliranoj uporabi pića ("...i Evica je htjela za braćom, a on... uhvatio ju je, i Bog zna što je uradio djetetu..."), osjećajan ("...polagano je ustao propištivši kroz plač što mu je sjedio na prsima..."), zabrinut ("...ona crvena pjena i onaj krvavi trak iz usta nije mogao da mu nestane ispred očiju."), niskog samopoštovanja ("... a sad mu mu se najednom učinilo da je posve prirodno što su se gornji stanari iz svjetla sa strahom i s odvratnošću bojali doći u doticaj bilo s čime iz njegova tamnoga, neveseloga i sveđ vlagom zaudarajućega stana.")
PrevNext