Book Creator

Ως πότε παλικάρια...

by Sofia Zioga

Cover

Loading...
Loading...
" Ως πότε παλικάρια ......"
Loading...
"Ο όρκος του Λόρδου Βύρωνα" Ludovico Lipparini
Loading...
Επιμέλεια: Ζιώγα Σοφία
Ellipse;
Το 1814 τρεις ριζοσπάστες έμποροι, ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ και ο Εμμανουήλ Ξάνθος, ίδρυσαν στην Οδησσό της Ρωσίας τη Φιλική Εταιρεία, μια μυστική και παράνομη οργάνωση στα πρότυπα των μασονικών στοών, που είχε ως στόχο τη συγκέντρωση πόρων και τη δημιουργία δομών για την κήρυξη επανάστασης για την ίδρυση ανεξάρτητου εθνικού κράτους. Τον Φεβρουάριο του 1821 ο αρχηγός της Εταιρείας, Αλέξανδρος Υψηλάντης, εισέβαλε στη Μολδοβλαχία, ενώ τον επόμενο μήνα οι Φιλικοί δημιούργησαν επαναστατικές εστίες από τη Μακεδονία ως την Κρήτη.
Στις 23 Μαρτίου οι Μανιάτες, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και με τη συνεπικουρία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, καταλαμβάνουν την Καλαμάτα και με διακήρυξή τους κάνουν γνωστό στη διεθνή κοινότητα τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.
Μάχη Χασάν Γκαούρ-Ντελακρουά
Το ποίημα "Ο γκιαούρης" του λόρδου Βύρωνα (γράφτηκε το 1813) θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον περίφημο Γάλλο ζωγράφο Ευγένιο Ντελακρουά, που ολοκλήρωσε το έργο το 1826.
Λόρδος Βύρων
Άγγλος ποιητής κι ένας από τους πιο ένθερμους φιλέλληνες, που έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία της Ελλάδας.
Όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση, ο Βύρων,έδειξε αμέσως το ενδιαφέρον του. Το 1823 έγινε μέλος του «Φιλελληνικού Κομιτάτου», ενός συλλόγου από Άγγλους φιλελευθέρους και φιλέλληνες, που είχαν σκοπό να ενισχύσουν τους Έλληνες επαναστάτες.
Λευθεριά, για λίγο πάψε
Νά χτυπάς με το σπαθί·
Τώρα σίμωσε καί κλάψε
Εις του Μπάιρον το κορμί·

Διονύσιος Σολωμός 
(«Εις το θάνατο
του Λόρδου Μπάιρον»)
PrevNext