Book Creator

Фурнаџијата Филип

by Hristina Bozinovska/Violeta Spasova

Pages 2 and 3 of 9

Loading...
Драги дечиња,ајде сега да внимаваме и сите зборови кои почнуваат на буквата Ф да ги заклучиме во нашите главчиња, не за друго, туку за да не ни избегаат. Кога ќе заврши приказната заедно ќе ги отклучиме.
Приказнава е стокмена за еден фурнаџија од село Фурка. Го викале Филип, си имал фурна, печел леб и од тоа живеел. Но бил млад и сам па се мислел дали да остане фурнаџија во Фурка или да го фати патот под нозе и да си побара нова среќа.
Еден ден жителите од Фурка останале без леб. Фурнаџијата го немало и никој не можел да поверува дека си заминал. Заминал, заминал... Жителите на Фурка не можеле повеќе да се фалат по околните села дека јадат најубав леб. Почнале да се предат разни приказни за Филип, фурнаџијата од Фурка.
- Не верувам дека фрлил камен, ќе се врати- рекла некоја баба.
- Мене ова ми личи на некоја игра- подрекла Фотија, жената на ковачот.
А, вистината била друга. Фурнаџијата стигнал дууури до Франција. Се населил во некое француско село, во Форже и почнал да пече француски леб. Брзо научил што леб и каков леб јадат французите, та за кусо време станал познат и славен фурнаџија. Еднаш дури и францускиот крал кога минувал низ Форже, демек застанал и го пробал лебот на Филип фурнаџијата. Сите весници и улични викачи пишувале и кажувале за овој настан.
Loading...