Book Creator

Πασχαλινά Κάλαντα και Ύμνοι

by Δημοτικό Σχολείο Αρτεσιανού Καρδίτσας

Cover

Loading...
Πασχαλινά κάλαντα και ύμνοι
Loading...
Loading...
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΕΣΙΑΝΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Απρίλιος 2022
Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αρτεσιανού Καρδίτσας τραγουδούν Πασχαλινά Κάλαντα και Ύμνους στο πλαίσιο συμμετοχής του σχολείου σε εθνικό πρόγραμμα συνεργασίας eTwinning με τίτλο: "'Ηρθαν τα Πασχαλιόγιορτα!"
Διαβάστε τις πληροφορίες που βρήκαν οι μαθητές μας για κάθε ύμνο της περιόδου του Πάσχα και στη συνέχεια τραγουδήστε μαζί τους ακούγοντας το ηχητικό αρχείο και διαβάζοντας τους στίχους του κάθε ύμνου.
ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ

Ακάθιστος ύμνος ονομάζεται γενικά κάθε ορθόδοξος χριστιανικός ύμνος ο οποίος ψάλλεται από τους χριστιανούς πιστούς σε όρθια στάση.
Έχει επικρατήσει όμως να λέγεται έτσι ένας ύμνος («Κοντάκιο») της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τιμήν της Θεοτόκου, γνωστός ως Τη Υπερμάχω Στρατηγώ, ο οποίος ψάλλεται στους ναούς τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος. Είναι ένας ύμνος που αποτελείται από προοίμιο και 24 οίκους (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω (κάθε «οίκος» ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα).

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki
Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια,
΄Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια,
Αναγράφω σοι η Πόλις σου, Θεοτόκε.
Αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον,
Εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον.
´Ινα κράζω σοι. Χαίρε, Νύμφη Ανύμφευτε.
Ακούστε το από τις μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης:
ΚΑΛΑΝΤΑ ΛΑΖΑΡΟΥ

Το Σάββατο του Λαζάρου (το Σάββατο πριν από την Κυριακή των Βαΐων) τα παιδιά γυρίζουν τα σπίτια και τραγουδούν τα ειδικά κάλαντα (Λαζαρικά) σε διάφορες παραλλαγές, που εξιστορούν την «εκ νεκρών έγερση» του Λαζάρου.
Τελειώνοντας το τραγούδι τους τα Λαζαράκια, όπως αποκαλούνται οι καλαντιστές της ημέρας, συνεχίζουν με ευχετικούς και επαινετικούς στίχους για το σπίτι και δέχονται ως φιλοδώρημα αυγά που τα τοποθετούν σ’ ένα στολισμένο καλαθάκι (σε κάποιες περιοχές φρούτα ή χρήματα). Τον Λάζαρο τραγουδούν κυρίως κορίτσια σχολικής ηλικίας, τα οποία αποκαλούνται λαζαρίνες, λαζαρίτσες, λαζαρούδισσες κ.α.

Γενικότερα, το Σάββατο του Λαζάρου λαμβάνει χαρούμενο χαρακτήρα, καθώς η έγερση του Λαζάρου προαναγγέλλει την Ανάσταση του Χριστού.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/584/174
Εις την πόλη Βηθανία
κλαίει η Μάρθα κι η Μαρία
κλαίνε για τον αδελφό τους
που τον είχαν καρδιακό τους.
- "Πες μας Λάζαρε τί είδες
εις τον Άδη που επήγες;"
- "Είδα φόβους, είδα τρόμους,
είδα βάσανα και πόνους.
Δώστε μου λίγο νεράκι,
να ξεπλύνω το φαρμάκι".
Ακούστε το από τα κορίτσια όλων των τάξεων του σχολείου μας:
ΤΟ ΜΟΙΡΟΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ


Τα Κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής, σε αντίθεση με τα λοιπά κάλαντα (Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, Θεοφανείων, Λαζάρου και Βαΐων), έχουν θρηνητικό χαρακτήρα και αναφέρονται στη Σταύρωση του Χριστού.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ομάδες παιδιών γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν το μοιρολόι «Σήμερα μαύρος ουρανός», γνωστό και ως «Μοιρολόι της Παναγίας». Σε πολλές περιοχές της χώρας τα κορίτσια της ομάδας κρατούν ένα στεφάνι, πλεγμένο με λουλούδια εποχής, το οποίο στη συνέχεια το εναποθέτουν είτε στον Επιτάφιο, είτε στον τάφο του προσφάτως αποβιώσαντος ενορίτη. Στην Σκιάθο άδονται την Μεγάλη Πέμπτη από ομάδες παιδιών, που γυρνούν από σπίτι σε σπίτι, κρατώντας καλαμένιους σταυρούς στολισμένους με λουλούδια της άνοιξης. Τα Κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής τείνουν σήμερα να εκλείψουν.

Πηγή: https://www.vimaorthodoxias.gr/peri-zois/to-moiroloi-tis-panagias-vinteo/
Σήμερον μαύρος ουρανός,
σήμερον μαύρη μέρα
σήμερον όλοι θλίβονται
και τα βουνά λυπούνται,
σήμερον έβαλαν βουλή
οι άνομοι Εβραίοι,
οι άνομοι και τα σκυλιά
και οι τρισκαταραμένοι,
για να σταυρώσουν τον Χριστό,
τον πάντων βασιλέα.
Ακούστε το από τα αγόρια όλων των τάξεων του σχολείου μας:
PrevNext