Book Creator

1922 - 2022: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή Από τις χαμένες πατρίδες...στη Θεσσαλονίκη

by Ζωή Τακαβάκογλου

Pages 2 and 3 of 56

Loading...

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2021 - 2022
1922 – 2022: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Από τις χαμένες πατρίδες... στη Θεσσαλονίκη


Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από αμιγές τμήμα του σχολείου
(24 μαθητές /τριες της Γ΄ γυμνασίου) καθώς και τρεiς μαθητές άλλων τμημάτων που ασχολήθηκαν με το θέμα προκειμένου να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς που αφορούσαν τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η πολύπλευρη μελέτη του ιστορικού γεγονότος της Μικρασιατικής Καταστροφής (γραπτές πηγές, προφορικές μαρτυρίες, ήθη – έθιμα, τέχνη).

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες
Τακαβάκογλου Ζωή ΠΕ02
Χατζηαγοράκη Ευαγγελία ΠΕ02
Loading...
Η Μικρασιατική Εκστρατεία

Η Μικρασιατική Εκστρατεία ήταν μια σειρά στρατιωτικών γεγονότων, που συνέβησαν κατά το διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι γνωστή ως Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1919–1922 και διεξήχθη μεταξύ της Ελλάδας και του Τουρκικού Εθνικού Κινήματος, που θα ίδρυε αργότερα τη Δημοκρατία της Τουρκίας.

Το 1919, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος και η κυβέρνησή του, έχοντας την υποστήριξη των νικητών Άγγλων και Γάλλων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου διέταξε την απόβαση ελληνικών στρατευμάτων στην Μικρά Ασία με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξης, καθώς και την προστασία όλου του χριστιανικού (και όχι μόνο) πληθυσμού από αυθαιρεσίες. Η Ελλάδα είχε την εντολή των Συμμάχων να αποβιβάσει στρατεύματα στη Σμύρνη για την προστασία των ελληνικών πληθυσμών, ωστόσο προσδοκούσε και την προσάρτηση περιοχών της Μικράς Ασίας στο πλαίσιο της Μεγάλης Ιδέας (πρόκειται για μια πολιτική που είχε στόχο το Ελληνικό Κράτος να απελευθερώσει όλες τις περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις οποίες ζούσαν μεγάλοι Ελληνικοί πληθυσμοί, και όλες τις περιοχές που παραδοσιακά ανήκαν σε Έλληνες την αρχαία εποχή).