Book Creator

Όψεις του αρχαίου κόσμου

by 1ο ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας

Pages 2 and 3 of 196

1ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Απρίλιος 2021
Όψεις του αρχαίου κόσμου
από μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Λυκείου
Loading...
Λίγα λόγια για τους μαθητές και τις μαθήτριες…

Και να που κατορθώσατε να δημιουργήσετε το πρώτο σας ψηφιακό βιβλίο!

Ελπίζω να χαρήκατε που σας δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστείτε και να παρουσιάσετε ένα συνολικό έργο, δώρο για το σχολείο σας που σας φροντίζει, όσο μπορεί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αλλά και για μένα, επειδή ανταποκριθήκατε και μου δώσατε την ευκαιρία να κρατήσω κάτι από εσάς και να σας θυμάμαι χαμογελώντας!

Με αγάπη,
Βίκυ Καραντώνη
Loading...
Και λίγα λόγια για την εργασία…

Προσπαθώντας να διατηρήσουμε την επαφή μας με το γνωστικό αντικείμενο της Ιστορίας, αλλά και να τονώσουμε τις σχέσεις μεταξύ μας, επιχειρήσαμε να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό βιβλίο αξιοποιώντας μια εφαρμογή που παρέχεται (στις βασικές της λειτουργίες) ελεύθερη στο διαδίκτυο. Ζητήθηκε να επιλέξουν οι μαθητές, είτε τυχαία είτε επειδή τους ενδιαφέρει, μια υποενότητα από το σχολικό εγχειρίδιο και να παρουσιάσουν πληροφοριακό υλικό με μορφή πολυτροπικού κειμένου, χρησιμοποιώντας γραπτό λόγο, ηχογράφηση, φωτογραφία, και video, από πηγές που υποχρεώθηκαν να παραθέσουν. Ενθαρρύνθηκαν να τροποποιήσουν όσο μπορούν το υλικό, να δημιουργήσουν –αν επιθυμούν- κάτι δικό τους και να παρουσιάσουν την εργασία τους σύμφωνα με τις αισθητικές τους προτιμήσεις.

Στόχος μας ήταν η σύνδεση των μαθητών με τη διδακτέα ύλη, η ενθάρρυνση της επιλογής, η χαρά της παρουσίασης ενός σύντομου έργου από τον καθένα και την καθεμιά, που συντίθεται όμως τελικά και αντιπροσωπεύει το σύνολο της συγκεκριμένης τάξης, δίνοντας της μια θετική ταυτότητα, επωφελή για τη σταδιοδρομία της στο Λύκειο.
Περιεχόμενα
Για την αρχαία Αίγυπτο... Κουτρουμπίλας Δημήτρης, Α2

Για τα μυστικά των Αιγυπτίων... Μποζινάκη Ευθυμία, Α2

Για την πυραμίδα του Χέοπα... Στρατής Στράτος, Α3

Για τη θεά Ίσιδα ...Τσιρτσίκου Ζωή, Α3

Για τη Γεωμετρική περίοδο... Κουριδάκη Αναστασία, Α2

Για τους Περσικούς Πολέμους... Σαμουλτάς Γιάννης, Α3

Για τον Περικλή... Δίπλα Κωνσταντίνα, Α2

Για τον λοιμό της Αθήνας... Γαλάνη Ελευθερία, Α2

Για τον Ευριπίδη... Κιουλάνη Φωτεινή, Α1

Για τον Θηραμένη... Γδοντάκη Σοφία, Α1

Για τον Ιπποκράτη... Παπασταύρου Χριστίνα, Α2

Για τον Λυσία... Ηλιάδου Ελένη, Α2

Για τον Μέγα Αλέξανδρο... Καράμπαμπας Άγγελος, Α3

Για τη θεά Κυβέλη... Παναγιωτοπούλου Δέσποινα, Α2

Για τον Ρώμο και τον Ρωμύλο... Πετρίδη Ρουσλάνα, Α2

Για τη Ρωμαϊκή τέχνη... Ντυρμύσι Μάριος, Α1

Για τον Κάτωνα... Γρυπάρης Δαμιανός, Α1

Για τον Οκταβιανό... Μποζινάκη Διονυσία, Α2
Με διπλό "κλικ" θα βρεθείς στο βιβλίο που θες να διαβάσεις κι όταν το τελειώσεις, μπορείς να επιστρέψεις στα περιεχόμενα πατώντας κάτω δεξιά.
Επίσης με διπλό "κλικ" και λίγη αναμονή, παίζουν τα βίντεο!
Speech Bubble
Speech Bubble
Πολιτισμός και Ιστορία της Αρχαίας Αιγύπτου
Κουτρουμπίλας Δημήτρης, Α΄2
Ένας από τους σημαντικότερους πολιτισμούς του αρχαίου κόσμου που έκτισε τις βασικές θεμελιώδες βάσεις για τον σύγχρονο, είναι αυτός της Αρχαίας Αιγύπτου.
Χαρακτηριστικά :

1) Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι οι οποίοι ανέπτυξαν την έννοια των μαθηματικών και της γεωμετρίας. Mετέπειτα oι Φοίνικες την εξελίσσουν.

2) Το πρώτο γραπτώς καταγεγραμμένο άσμα φαίνεται να πρωτοεμφανίστηκε στην αρχαία Αίγυπτο και ήταν αφιερωμένο στη θεά Μπαστέτ.

3) Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ξεκίνησαν την τέχνη της γλυπτικής αλλά και της ζωγραφικής με μελάνι πάνω σε τοίχους και πάπυρους.

4) Επίσης, όσο περίεργο και να ακούγεται, οι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν μια πάστα καθαρισμού, η οποία αρκετά αργότερα θα χρησιμοποιούνταν ως η πρώτη οδοντόκρεμα!

5) Αξίζει να σημειωθεί πως μια σημαντική ανακάλυψη ήταν αυτή του πρώτου ρολογιού, το οποίο λειτουργούσε με τις ακτίνες του ηλίου και τους έδειχνε την ώρα.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΙΕΣ

Ο πολιτισμός των Αιγυπτίων ήταν αρκετά ανεπτυγμένος. Σημαντική θέση είχαν οι τέχνες, ιδιαίτερα η χαρακτική και η ζωγραφική, κάτι που μαρτυρούν οι ανασκαφές με ευρήματα από τους τάφους των Αιγυπτίων. Επίσης, η Αίγυπτος φημιζόταν για τη σοφία της. Δείγμα του πολιτισμού ήταν ακόμα και η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, γεγονός ασυνήθιστο για τον αρχαίο κόσμο.


Σημαντικός παράγοντας στη ζωή των Αρχαίων Αιγυπτίων ήταν η γεωργία, που εξαρτιόταν από τις ετήσιες πλημμύρες του ποταμού Νείλου, οι οποίες προκαλούνταν από τις καλοκαιρινές βροχές στην Αιθιοπία και καθιστούσε έτσι τις περιοχές γύρω από το ποτάμι εύφορες. Γνωστός στην αρχαία Αίγυπτο ήταν και ο πάπυρος, καλάμι που φύτρωνε στις ελώδεις περιοχές του Δέλτα του Νείλου, από του οποίου τις ίνες κατασκευαζόταν το ομώνυμο υλικό γραφής με τη μορφή φύλλων. Ο Νείλος διευκόλυνε και τις μεταφορές, ενώ από τα νερά του αλίευαν αρκετές ποσότητες ψαριών.
Δες κι αυτή τη μαθητική ταινία που παρουσιάζει βασικά στοιχεία του αρχαίου Αιγυπτιακού πολιτισμού!
PrevNext