Book Creator

Лидери без граници

by Ina Lencheva

Cover

Loading...
Програмата „Лидери без граници“ е конструирана върху 5 основни принципа. Нашето разбиране е, че всеки един от тях е като своеобразен ориентир, който може да ни помогне по пътя на нашето израстване като лидери. Вярваме, че всеки избор в ежедневието ни, всяко взето решение може да бъде отражение на тези принципи.

За това избрахме да онагледим тези принципи не като разписваме теоретични модели или като ви заливаме с научна аргументация. Вместо това ще ви разкажем няколко истории от живота на един средностатистически мениджър. Искаме чрез ежедневните проблеми и предизвикателства, с който се сблъсква главният ни герой и колегите му да усетите смисъла на 5-те принципа.

Добре дошли в историята на Петя!
Виктор и Ина
СЪДЪРЖАНИЕ

Интеграционен период
1. Задача 1
Принцип 1
СЕБЕПОЗНАВАНЕ

Петя е шеф на екип в голяма компания. Работата върви добре, хората я харесват. Но тя се чувства изтощена и на предела на силите си.
Петя често е главен герой в една и съща ситуация, която се повтаря пак, и пак… При нея влетява някой с ГОЛЯМ проблем. Чуждите проблеми обикновено имат свойството да са винаги „големи“ и „спешни“. Поне в случая на Петя винаги са по-големи и по-спешни от нейните собствени задачи. В тази повторяема сцена се сменят само хората, който влетяват в кабинета на Петя. Но финалът е винаги един и същ. Каквито и да са драмите, разговорите винаги завършват с финалната реплика на Петя: „Не се притеснявай, aз ще се погрижа!“.
Това „Аз ще се погрижа!“ някак вече се е сраснало с езика ѝ. Излиза автоматично и първосигнално. Петя отдавна е открила, че тази реплика е токсична за нея. Обикновено вечер докато довършва собствената си работа след като цял ден е решавала чужди проблеми, се упреква. Води едни дълги диалози със себе си, в които се нахоква, че е много смотана и безхарактерна, после си обещава, че „от утре“ ще се стегне. Често това самонахокване ѝ идва в повече и тогава започва да се самоубеждава, че всъщност не е виновна. Че е нямала друг избор, че постъпва така заради работата, заради конкретната ситуация, заради хората.
PrevNext