Book Creator

Grad, to smo mi

by Sanja Miloloža

Cover

Loading...
Loading...
1991.
Loading...
VUKOVAR
ŠKABRNJA
Loading...
2021.
Loading...
Loading...
GRAD, TO
SMO MI - i PAVAO PAVLIČIĆ!
Loading...
Loading...
Loading...
OSNOVNA ŠKOLA JURE KAŠTELANA
Osnovna škola
Jure Kaštelana
Vladimira Ruždjaka 2a
Zagreb


GRAD, TO SMO MI
eTwinning projekt
uz 30. obljetnicu žrtve
Vukovara i Škabrnje


Glavna urednica e-knjige:
Sanja Miloloža, prof.

Autori igre:
učenici i voditeljica

Lektura, korektura i mrežna prilagodba:
Sanja Miloloža

Zagreb, studenoga 2021.
ETWINNING KAŠTELANCI
Maša
Fran
Lukrecija
Mateo
Sanja
Gala
Fabijan
RIJEČ UREDNICE
Priključili smo se projektu GRAD, TO SMO MI iz više razloga, no najvažniji je svakako dostojno obilježiti sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Jako nas je obradovala činjenica da smo u dijelu aktivnosti ovoga važnog eTwinning projekta dobili kao temu u Vukovarskoj slagalici književnika Pavla Pavličića. Ne samo stoga što jedina punoljetna osoba u timu naprosto obožava njegove krimiće i drugu prozu ili zato što se profesoru Pavličiću divi otkako ga je davne 1995. slušala u baroknoj školi u Dubrovniku, Gundulićevu gradu, kad je govorio, eto, baš o Gunduliću, nego baš stoga što se poklapaju mjesta o kojima je pisao s mjestom na kojemu će se nalaziti naša nova školska zgrada: u Trnju. A da je Pavao Pavličić rado pisao o skrovitim uličicama staroga Trnja znaju svi, barem bi trebali, otkako su Trojica u Trnju obvezna kurikulska lektira za učenike u 3. ciklusu.

I postoji još jedan razlog zašto smo sretni da pišemo o književniku Pavličiću. Zato što se oženio književnicom Julijanom Matanović, koja piše izvrsne knjige i vrlo je simpatična, a sve to u poznoj životnoj dobi. I, dakako, oboje su snažno povezani s Vukovarom.

A ako vam ni to nije dovoljan razlog, onda ćemo reći da, eto, moramo odgovoriti na zadani zadatak u etwinning projektu. Kako bilo, nadamo se da ćeš i ti, čitatelju ove knjige, naučiti nešto o Pavličiću i biti, u ovoj Godini čitanja 2021., potaknut uzeti Pavličićeve knjige u ruke, srce i dušu.

Sanja Miloloža
Voditeljica tima:
Sanja Miloloža, prof.

Maša Dobrić, 8. c
Gala Matijašević, 6. b
Mateo Mihael Gudeljević, 6. c
Fabijan Martinec, 6. c
Lukrecija Vekić, 8. b
Fran Jozić, 8. b
GRAD, TO SMO MI!
VIRTUALNA VUKOVARSKA VEČER POEZIJE I PROZE 17. 11. 2021.
Kao što smo obećali, Fran Jozić koji je trebao nastupiti na virtualnoj večeri poezije i proze 17. studenoga, a bio je spriječen zbog korone, naknadno je snimio nastup. Ovdje umjesto Kušecova teksta o Pričama iz Vukovara kazuje Priču o ratu vukovarskoga heroja Siniše Glavaševića.
PAVAO PAVLIČIĆ
Ellipse;
Ellipse;
Ellipse;
ŽIVOTOPIS

KAO DJEČJI PISAC

KAO PISAC KRIMIĆA
I FANTASTIKE

KAO PISAC MEMOARA I ZNANSTVENIK
Kreativni istraživači 5

OŠ Jure Kaštelana
PAVAO PAVLIČIĆ


OŠ Dragojle Jarnević 
FRANJEVAČKI SAMOSTAN 
OŠ Ludbreg 
VUKOVARSKA BOLNICA
OŠ Tordinci 
VUČEDOLSKA GOLUBICA
Ellipse;
Istražili, čitali i enciklopedijsku natuknicu saželi


M. M. G.
i F. M.
ŽIVOTOPIS
Pavao Pavličić se rodio 16. kolovoza 1946. u Vukovaru. Hrvatski je književnik, književni znanstvenik, scenarist i prevoditelj.

Završio je studij komparativne književnosti i talijanskoga jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1969., a ondje je i doktorirao 1974. (dakle, sa samo 28 godina već je bio doktor znanosti!). Od 1997. redoviti je član u HAZU-a, što je najviše što se može postići u akademskom svijetu u Republici Hrvatskoj. Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 2015.

Prva objavljena knjiga zbirka je priča Lađa od vode (1972.). Stekao je veliku popularnost kao autor kriminalističkih romana, primjerice Plava ruža (1977.), Stroj za maglu (1978.), Umjetni orao (1979.), Tri petka u travnju (2015.), Hladna fronta (2016.), Štićena osoba (2019.). Briga za čitatelje može se vidjeti u knjizi Rukoljub (1995). U 1990-ima, potaknut okolnostima Domovinskog rata, piše autobiografsku prozu (P. S. Vukovarske razglednice, Vodič po Vukovaru, Kruh i mast, Bilo pa prošlo, Šapudl).

Napisao je velik broj znanstvenih radova i stručnih knjiga, a mnoge se bave starijom hrvatskom književnošću (primjerice, djelima dubrovačkoga pisca Ivana Gundulića).

Pavličić je i autor nekoliko vrlo zapaženih knjiga feljtona, a važan je i kao romanopisac za djecu (Trojica u Trnju, 1984).

Pavao Pavličić bio je i filmski scenarist, poznata je njegova višestruka suradnja s redateljem Zoranom Tadićem (Ritam zločina 1981. prema Pavličićevoj priči Dobri duh Zagreba, Treći ključ 1983., San o ruži 1986., Orao 1990., Treća žena 1997.).
Kao talijanist djeluje i kao prevoditelj.
PrevNext