Book Creator

SKULPTURE ZAGREBA

by Irina Osmanbašić i učenici 3.f

Cover

Loading...
Skulpture grada
Loading...
Skulptura Borba ili Ribar sa zmijom

Nalazi se na gornjogradskom Jezuitskom trgu. Postavljena je kao vodoskok s bazenom ( trenutno se renovira pa nema vode). Skulptura je djelo Simeona Roksandića iz 1906. godine, a prikazuje snažan muški akt koji sjedi na stijeni u borbi sa zmijom, kojoj iz usta izlazi mlaz vode. Ovo je kopija, a original se nalazi u Beogradu

Marija Lipovac
Zanimljivost!
Kopija skulpture nije trebala biti izlivena, ali kako je stigla pogrešna vijest da je brod s umjetninama na putu za Englesku gdje je trebala biti održana izložba potonuo, na osnovu gipsanog modela Ribara izliven je još jedan primjerak. Taj "višak" je otkupila uprava grada Zagreba.
Fra Andrija Kačić Miošić

Spomenik fra Andriji Kačiću Miošiću, pučkom pjesniku i fratru izradio je kipar Ivan Rendić. Fra Andrija Kačić Miošić napisao je knjigu Razgovor ugodni naroda slovinskoga koja je najvrjednije djelo hrvatske književnosti 18,stoljeća. Spomenik je svečano otkriven 1891.g. tijekom trajanja gospodarske izložbe. Nalazi se na početku Mesničke ulice.
Spomenik domovini

Spomenik domovini nalazi se između Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i zgrade Gradske uprave Grada Zagreba. 
Spomenik se sastoji od tri objekta: Zida svjetlosti, Monumentuma s vječnim plamenom i Portala - paviljona.
Spomenik domovini projektirao je arhitekt Nenad Fabijanić.
Spomenik je otkriven 10. prosinca 2020. godine.

Arsen Cupec Šulc
Spomenik domovini
Spomenik domovini mjesto je za odavanje počasti svima koji su svoje živote posvetili domovini. 
Zdenac života

Zdenac života je remek-djelo znamenitog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, nastalo početkom 20. stoljeća. Postavljen je 1912. godine na Trgu Republike Hrvatske ispred HNK u Zagrebu
Simboličku poruku isprepletenih ljudskih aktova koji posežu za vodom života, od staraca i ljubavnika do djece svaki prolaznik tumači na svoj način. Nitko ne ostaje ravnodušan.
Zahvaljujući Meštrovićevom dugogodišnjem prijateljstvu s velikim Rodinom i u Zdencu života vidljiv je utjecaj francuskog kipara.
•Mnogi stručnjaci i znalci tvrde da Meštrović nikada više, za vrijeme svog života, nije nadmašio takvu kreativnu snagu i likovnu kvalitetu kakvu je postigao sa Zdencom života.
Marija Čošić
PrevNext