Book Creator

Baka Marta

by Marica Kardas

Cover

Loading...
BAKA MARTA
Loading...
Na kraju sela, u lijepoj drvenoj kućici živi baka Marta. Omiljena je baka svoj djeci iz sela. Sigurno se pitate zašto?
Eee, za to postoji puno razloga, no ja ću vam navesti samo nekoliko.
Baka Marta ima prekrasan vrt i voćnjak. Od ranog proljeća do kasne jeseni njeguje svoje voćke i biljke na vrtu. Ne samo da djeca vole baku Martu, vole je i njezine biljke. Za svaku od njih zna što joj je potrebno. Jesu li ih napale nekakve bube ili nekakva bolest? Treba li ih dodatno prihraniti, obrezati grane ili zaliti vodom? Baka Marta uvijek to rješava na vrijeme, a biljke joj uzvraćaju obilnim rodom.
Kada počnu ljetni praznici i djeca češće obilaze baku Martu jer dok traje škola ne stignu zbog silnih obveza koje imaju. Kad idu u školu ili iz škole samo je kratko pozdrave ili mahnu rukom. Zna baka da će djeca k njoj navratiti čim počne ljeto. Pitate se opet sigurno:
- A što će djeca ljeti kod bake? Zar ne idu na more?
Odu i na more, ali je kod bake Marte zanimljivije. Početkom ljeta u voćnjaku bake Marte dozrijevaju marelice, breskve, trešnje. 
- Uh, kako su slatki i sočni ovi plodovi! - govore djeca dok im se slatki sok cijedi niz obraze.
- Samo jedite dječice draga. Puno je vitamina i ljubavi u tom voću, - govorila bi baka Marta.
Voćke su već velike, a baka se dobro brine o njima pa obilno rode. Višak roda baka odnese na tržnicu.
Već je stara pa joj se teško penjati po stablima, ali zato ima male pomagače. Cijeli voćnjak ori od njihovih glasova i veselog smijeha.
- Ivane, dodaj mi košaricu ova je već puna!
- Pogledaj Majo, kako je krupna i rumena ova breskva!
- Luka, gdje si ostavio one male ljestve?
Baka Marta ih gleda i uživa. Nakratko nestane u kući i vrati se s punom zdjelom toplih kiflica i domaćim sokom od višanja. Uh, kakvo veselje tek tada nastane, a kiflice nestanu u trenu.
Imaju djeca posla i u vrtu. Ljeti dozrijevaju rajčice, krastavci , paprike… Treba i to pobrati. Sve to oni rade s veseljem. Pomognu baki. Druže se. A kasnije im ostane vremena za igru i kupanje u obližnjoj rijeci. 
Ljetni dani znaju biti jako vrući, a u bakinom vrtu je tako dobra hladovina da djeca navrate k baki i u najtoplijem dijelu dana. Sjednu u voćnjak i uživaju u bakinim pričama koje obično počnu:
- Eee, djeco moja kada sam ja bila mala onda… i nastavila bi baka pričati o svom djetinjstvu, zgodama i nezgodama onog vremena. Djeca se pretvore u uho. Čuje se samo bakino pričanje, cvrkut ptica i zujanje pčela. 
PrevNext