Book Creator

Čitateljski klub I. gimnazije Zagreb

by Tinka B. Krsteva

Cover

Loading...
Loading...
Čitateljski klub I. gimnazije u Godini čitanja
Ni u Godini čitanja naš čitateljski klub ne posustaje.
Evo kako smo slavili knjigu i čitanje u 2021. godini.
Knjige koje smo čitali i o kojima smo diskutirali:

1. Alkemičar - Paulo Coelho
2. Demian - Hermann Hesse
3. Prijestolje od stakla - Sarah Maas
4. Anđelova igra - Carlos Ruiz Zafon
5. Mlijeko i med - Rupi Kaur
6. Gonič zmajeva - Khaled Hosseini
7. Kako zaustaviti vrijeme - Matt Haig
ALKEMIČAR
Paulo Coelho
Kad štogod zaista želiš, onda se i Svijet uroti da to i dobiješ - to je vjerojatno najpoznatiji citat iz ove knjige. No mi smo na našem sastanku otišli korak dalje jer se knjiga može tumačiti na više načina, te smo više pozornosti dali onima koje zovemo second best. Naime, uvijek postoje prvaci, ljudi koji su najbolji u svemu, no postoje i oni koji su isto toliko dobri, ali iz nekih razloga nikada ne stignu na vrh. Knjigu smo razmatrali na način da je svako biće važno neovisno o tome je li osoba najbolja u nekom području, malo manje dobra ili prosječna.
Važna je Marija, ali važna je i Marta.

Autor nas još na samom početku uvlači u priču o Narcisu u kojoj čitamo da jezero plače za njim jer je u njegovim očima moglo vidjeti vlastitu ljepotu i već je ovdje očigledno kako se cijela priča promatra kroz drugačiju, obrnutu perspektivu.
DEMIAN
Hermann Hesse
Uvijek je teško roditi se. Vi znate da se ptica muči da izađe iz jajeta. Prisjetite se i upitajte: Zar je put bio tako težak? Samo težak? Zar nije bio i lijep? Jeste li znali za neki ljepši, neki lakši?
PrevNext