Book Creator

"Благословен Великден"

by Валентина Юрукова

Cover

Loading...
Loading...
" БЛАГОСЛОВЕН ВЕЛИКДЕН"
Loading...
Loading...
Loading...
Втори клас при 115 ОУ
"Св. св. Кирил и Методий"
с. Горни Богров
СИМВОЛИ
Яйцето е символ на нов живот, символ на Възкресението Христово. Червеният цвят символизира кръвта на Христос, а твърдата черупка - запечатаната гробница.
На Велики четвъртък се боядисват яйцата. С първото боядисано червено яйце стопанката прави кръстен знак по челата на децата за здраве и благослов.
В християнската традиция Иисус Христос е представян като Божи агнец, а традиционното агне на Великден се свързва със смъртта на Иисус Христос, тъй като се принася в жертва в деня на Възкресението.
"Благодатен огън" още "Свещен огън" е огън, запален по свръхестествен начин в храм "Възкресение Христово" построен точно върху Божи гроб в Йерусалим.
Огънят възниква над Божи гроб като стълб от синя светлина, от който патриархът запалва снопчета от по 33 свещи, които държи в ръцете си и ги изнася на поклонниците в храма. След това огънят се разнася във всички параклиси. От Йерусалим Благодатният огън тръгва и към православните по цял свят.
Козунакът е съвременен заместител на Великденския обреден хляб. Обредният хляб е богато украсен с множество шарки, носещи различни символи /кръст, кръг, плетеници, венци/. Символизира тялото Христово.
След Цветница идва големият Християнски празник Великден!
Велики четвъртък - ден в който се боядисват яйцата.
Първото яйце задължително е червено. С него се натриват бузките на децата - да са румени и здрави.
Разпети петък - на този ден е разпънат на кръста Иисус Христос.
И ето, настъпва неделята - на този ден Иисус Христос възкръснал.
Хората се събират в църквата, присъстват на тържествена служба и се поздравяват с думите "Христос воскресе!" и "Воистина воскресе!", чукат се с боядисаните шарени яйца за здраве и с радост отнасят вкъщи запалената в църквата великденска свещ.
Великден е празник на духа с който Христос победил мъките и човешкото падение оставяйки ни вярата в ценности като милосърдие, истина, любов.
СИМВОЛИ
Празнична песен:
"Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка и на тия, които са в гробовете, живот дарува. Христос Воскресе, Воистину Воскресе!"
Мая
Мария
Габриела
Ивайла
Георги
Димитър
PrevNext