Book Creator

Poznate ličnosti oboljele od HIV-a

by Martina Lacko

Cover

Loading...
Loading...
Poznate ličnosti oboljele od HIV-a
Loading...
Martina Lacko,7.a
Freddie Mercury prva je svjetska zvijezda za koju je javno bilo poznato da je preminuo od posljedica AIDS-a. Umro je od upale pluća izazvane AIDS-om 1991. Imao je samo 45 godina. On je 24 sata pred smrt otkrio da ima sidu.

Arthur Ashe je američki teniser koji se zarazio virusom 1988. godine, kada je primio krv tokom svoje druge operacije srca. Njegova bolest je bila tajna sve do 1992. godine, kada je časopis "USA Today" to otkrio. Posljednje dane života proveo je pišući svoje memoare "Days of Grace", koje je završio tjedan dana pred smrt.

Magic Johnson čuveni je igrač "Los Angeles Lakersa" je iznenadio cijeli svijet kada je davne 1991. godine otkrio da je zaražen HIV-om. On je najbolji primjer da se uz pravilnu terapiju sa ovim virusom dugo živi. Ova životna nedaća ga nije spriječila da bude sjajan sportski analitičar i biznismen. On je i poznati HIV aktivista i odmah je pružio podršku Charlie Sheenu kada se saznalo da je i glumac zaražen.

Dugo su se protezale priče da je jedan holivudski glumac HIV pozitivan, ali da to skriva kako mu ne bi propala karijera, a i da ga ne bi tužile njegove nekadašnje seksualne partnerice. Na kraju je izašlo na površinu da je u pitanju Charlie Sheen.

Rock Hudson smatra se jednim od najboljih glumaca svih vremena. Bilo je poznato da je gay, ali nikad to nije priznao u javnosti. Objavio je da ima AIDS 1985. godine, a umro je samo tri mjeseca kasnije.
PrevNext