Book Creator

Panem et Circenses

by 4rt ESO IES CAN PUIG

Cover

Loading...
Panem et circenses
Loading...
La nova revista llatina de 4rt d'ESO de l'IES Can Puig -
Novembre de 2021
Loading...
Crònica d'una mort anunciada
Loading...
La mort de Juli Cèsar provoca una reacció en cadena i els assassinats se succeeixen al llarg i ample de Roma. Els ciutadans romans es tanquen a casa per por a les proscripcions massives.
Loading...
Erupció
Visió de l'espectacle seguit per Plini el Vell
Loading...
Després de mesos de dur entrenament, esclaus de diferents famílies íl·lustres de Roma faran la ja famosa salutació: ave caesar; morituri te salutant! Ave Cèsar, aquells que han de morir et saluden!
Comic Panel 1
Loading...
El Vesubi es cobra moltes vides humanes
Comic Panel 1
Loading...
Assassinat
Moments després de l'assassinat s'imposa el caos a la ciutat de Roma
Loading...
Els millors gladiadors de Roma preparats per al derbi
Loading...
Loading...
El 24 d'octubre, després de segles de latència, el Vesuvi ha entrat en erupció al sud d'Itàlia, devastant les pròsperes ciutats romanes de Pompeia i Herculà i matant milers de persones. Les ciutats, ja enterrades sota una gruixuda capa de material volcànic i fang, mai podran ser reconstruïdes i, de fet, seran en gran part oblidades al llarg de la història. Si algun dia s'aconsegueixen redescobrir les ciutats de Pompeia i Herculà, proporcionaran un registre arqueològic sense precedents de la vida quotidiana d'una civilització antiga, conservada en la mort sobtada.

Les ciutats de Pompeia i Herculà van prosperar prop de la base del Vesuvi a la badia de Nàpols. En el moment de l'erupció, 20.000 persones vivien a Pompeia, entre comerciants, fabricants i agricultors que explotaven el ric sòl de la regió amb nombroses vinyes i horts. Ningú va sospitar que la terra fèrtil negra fos el llegat de les erupcions anteriors del Vesuvi.

Herculà tenia 5.000 habitants i era el destí d'estiu favorit dels rics romans. Anomenat així per l'heroi mític Hèrcules, Herculà albergava vil·les opulentes i grans banys romans.

Els artefactes de jocs d'atzar trobats a Herculà i un prostíbul descobert a Pompeia donen fe del caràcter decadent de les ciutats. També hi havia comunitats turístiques més petites a la zona, com ara la petita ciutat tranquil·la de Stabiae.