Book Creator

Stor-Sarvlaks e-bok

by Stor Sarvlaks

Pages 2 and 3 of 40

Loading...
Loading...
Stor-Sarvlaks gård - en herrgårdsmiljö i 500 år
Historisk utställning i den gamla rian
Loading...
Stor-Sarvlaks gårds (tidigare Sarvlax) historia sträcker sig tillbaka till 1450-talet. Gården har gått i arv från generation till generation inom tre ätter: Creutz, von Morian och von Born. Herrgården ägs numera av Svenska Litteratursällskapet i Finland, som fick gården genom ett testamente av Ernst och Alix von Born, som var barnlösa. På gården bor sedan dess alltid någon ättling till Ernsts far, Viktor Magnus von Born, som verkade som finländsk statsman under ryska tiden. Under hans tid fick herrgården sitt nuvarande namn, Stor-Sarvlaks. Idag består godset av ca 1 300 ha skog och drygt 300 ha odlingar. Gården driver ett aktivt jordbruk. Verksamheten styrs av ett förvaltningsråd.

Det nuvarande karaktärshuset och den västra flygeln byggdes på 1600-talet. Barockslottet är, vid sidan av Villnäs, det enda i Finland som härstammar från 1600-talet, då Finland var en del av det svenska riket. Huset har tre våningar samt en vindsvåning. Som byggmästare anlitades Agatus Groneberg, som härstammade från Reval (nuv. Tallinn). Herrgården är omgärdad av en vacker park.

I en av ekonomibyggnaderna, den gamla rian, på herrgårdens område visas en historisk utställning om livet på herrgården under 500 år. Utställningen är öppen 6.7-4.8 ti-sö kl. 11-17 (må stängt).
OBS! Slottet kan inte besökas medan utställningen pågår.
Inträde till utställningen: 8 euro (vuxna), 3 euro (barn över 12 år).
P-plats nära rian. Adress: Sarvlaxvägen 80, 07900 Lovisa.

Vi tar emot emot bokningar för guidade grupper, max. 25 personer, pris 150 euro (0 % moms). Förfrågningar: stor.sarvlaks@gmail.com
Loading...
Loading...
Sarvlax eller Stor-Sarvlaks - en nyländsk sätesgård från svenska tiden

Då Sarvlax gård grundades var Nyland och Finland en del av Sverige. Finland var en del av det svenska riket fram till år 1809, då Finland blev ett autonomt storfurstendöme under ryskt styre. Finland blev självständigt år 1917. Längs den finländska kusten löpte Stora Strandvägen, senare kallad Kungsvägen, mellan Åbo och Viborg. Många sätesgårdar var belägna just längs med denna kommunikationsled, men ända fram till 1800-talet utgjordes de viktigaste färdlederna av havet och sjöarna samt åar och floder. 

Sarvlax var ett frälsegods från mitten av 1300-talet, det vill säga det ägdes av en adlig person. Gården var frälst eller befriad från skatt till kungen. Som ersättning för sin förläning ställde adelsmannen upp i rusttjänst, det vill säga deltog som beväpnad ryttare i kungens krig. 

Adelns eller frälsets jord brukades av medlemmar av allmogen. Jordbrukarna kallades landbönder, eftersom de inte ägde sin egen jord utan arbetade för herrgården. År 1900 hade gården 60 underhavande: 21 landbönder och 8 torpare i Storbyn, och 11 landbönder och 20 torpare i skärgården. Landbornas och torpens uppgift var, förutom att sköta sitt eget jordbruk, att göra dagsverken och förse herrgården med (rå)varor, som ersättning till att de fick bo på torpen eller sitt hemman. Tiden för landbönder och torpare på Sarvlax gård varade fram till 1920. Efter det var lönearbetare i majoritet bland godsfolket. 

På 1500-talet blev adelskap ärftligt. På början av 1600-talet antog Sarvlax ägare namnet Creutz.

Bild: Stor-Sarvlaks gårds nuvarande karaktärsbyggnad uppfördes på 1600-talet i barockstil. Fotografi: EAW 2023.