Book Creator

Eilaths hopp

by Andie Lindskog

Cover

Loading...


 
 
Eilaths hopp
Läsprov

Per Andie Lindskog
Copyright © Belvida Bell förlag 2021

ISBN 978-91-986465-0-4

Omslag: Snezana Lindskog
Illustrationer: Per Andie Lindskog
Timo betraktade utsikten över hustaken i Camyrlin. Vilken vy!
   Han befann sig på taket till Kracaastska kompaniets magasinsbyggnad i hamnen. Det fläktade lite svalt här uppe, och det uppskattade han eftersom han blivit ganska svettig under klättringen upp. Den hade gått via tullmästarens hus. Klättringen därifrån hade sånär slutat i katastrof då änterhaken, som han galant svingat och fått att landa runt en skorsten, plötsligt hade släppt. Hängande i repets andra ände hasade han snabbt ner innan den bastanta kroken till slut fastnade i en stupränna. Han landade tvärt och förhållandevis tyst på balkongen på fjärde våningen till kapten Amaroks hyreshus ögonblicket innan stuprännan höll på att lossna. 
   Nu stod Timo och balanserade på räcket innan han smidigt hoppade upp och hävde sig upp över takkanten.
Han strök som en skugga mellan skorstenarna, men hejdade sig plötsligt när han kom till ett takfönster. Han kikade ner, blev stående en lång stund och betraktade konfunderad en naken kvinna som blev porträtterad av en konstnär. Efter en stunds funderande sprack hans ansikte upp i ett igenkännande leende. Det var grevinnan Borsiana som han haft oturen – eller turen beroende på hur man såg det, att stå öga mot öga med i hennes budoar när han blev tagen på bar gärning med handen i hennes juvelskrin. Det hade varit en miss i planeringen, för enligt alla tillgängliga källor skulle hon ha besökt Camyrlins teater den kvällen. Han visste inte att hon drabbats av huvudvärk i sista stund och valt att stanna hemma. Den missen hade kostat honom trettio dagar i stenbrottet och en skarp reprimand från Tjuvarnas Skrå.
Jaså, det är så hon drygar ut kassan, tänkte han med en fnissning. Han svingade sin änterhake så att den med ett klingande fastnade kring en av skorstenarna på det en våning lägre hotellet Örnnästet. Metodiskt gjorde han fast änterhakslinan och plockade fram en kort kätting som var försedd med två handtag. Den la han över linan. Med ett stadigt grepp om handtagen tog han avstamp och gled med ett svagt vinande ljud ner för linan mot hotellbyggnaden som låg på andra sidan gatan. Men han gled en aning för fort och landade med en dov duns på taket. Hans blick följde några takpannor som skramlande gled ner och kraschade mot gatan. Han kvävde en svordom över hur illa folk skötte sina hus nuförtiden. Bakom sig lämnade han en lina som osade bränt.
  Det blev en viss uppståndelse nere vid gatan. Timo tryckte sig tätt mot taket för att inte synas. I mörkret hade han god hjälp av sina svarta heltäckande trikåer och masken han hade för ansiktet. Han kunde inte se gatan från sitt gömställe, men han hörde upprivna röster som beklagade sig över husets dåliga underhåll. Timo nickade instämmande för sig själv.
Han övervägde till och med att lämna en skriftlig klagan till H.V.A.D. Alltså den där organisationen som från början instiftats för att skydda stackars fastighetsägare mot elaka hyresgäster. Förkortningen stod för Husägarnas Verkställande & Administrativa Detalj. Ingen av de anslutna fastighetsägarna visste egentligen vad organisationen sysslade med, men det såg ju bra ut om det stod ’Medlem i H.V.A.D.’ på visitkortet.
PrevNext