Book Creator

Copii

by Livadar Iuliana

Cover

Comic Panel 1
Loading...
Loading...
Basmul
,,Praslea cel voinic și merele de aur''
Loading...
By Author Livadar Iuliana
Comic Panel 1
Delimitări conceptuale dintre basm și poveste
Basm
-Se bazează pe ficțiune, care nu pretinde autenticitatea . Chiar cuvântul din surse a apărut în jurul secolului al XVI-lea. Acesta a fost format din "show" și a fost aplicat în sensul: listă, listă, descriere exactă. Ea presupunea că ar învăța despre el: ce este și de ce este necesar. Numai până în secolul al XVIII-lea, basmul a dobândit sensul actual și la numit "fabulă", iar mai târziu - "înșelătorie".
-Conținutul său este o poveste interesantă, plină de minunatele aventuri ale eroului, strâns legate unele de altele, permițându-i să câștige faima și averea, după ce au trecut prin toate încercările.
-Eroii lor sunt asemenea simboluri care devin personificarea bine sau rău.
-Acest tip de creativitate se numără printre cele mai vechi. 
Poveste
-Lucrarea autorului, în care evenimentele apar într-un cadru spațial și temporal îngust.
-Această lucrare nu este foarte mare, cu un număr mic de actori și adesea cu o singură poveste, provenind din genurile folclorice, până când a devenit izolată ca gen în literatura scrisă. 
-Descrie evenimentele, relațiile dintre oameni.
-Evenimentul specific care a avut loc în viața eroului este pus în baza complotului, iar în dezvoltarea dezvăluie caracterul persoanei, determină motivele acțiunilor pe care le-a comis.
-Episoadele descrise de autor sunt subordonate scopului povestirii până la punctul culminant, cel mai important loc în narațiune.
-Tot ceea ce sa întâmplat în realitate sau inventat de autor pare să fie real în poveste, care sa întâmplat la un anumit moment în locul exact indicat.
-Particularitățile compoziției sale permit încorporarea dialogurilor, monologurilor, digreselor lirice în narațiune, făcând astfel imaginea eroului viu și aproape autentică.
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Cum diferă acestea unul față de celălalt?
1.În orice basm, nici un episod nu este noua aventură a eroului. Povestea este construită pe un singur scurt eveniment care devine fatal pentru erou.
2.Tot ce se întâmplă într-un basm este ficțiunea și alegoria. Povestea implică faptul că toate evenimentele sunt reale.
3.Într-un basm, spațiul și timpul sunt nesfârșite. Dar ele sunt clar definite în poveste.
4.Nu este nimic neobișnuit în faptul că parcelele de basme pot fi repetate, dar când sunt prezentate, se păstrează conversațiile de vorbire, atât de des folosite în lucrările de artă populară. Povestea este un stil de autor diferit, un complot neconvențional și o tehnică narativă.
5.Povestea nu conține ideile autorului, doar moralitatea sau ideea generală. În poveste există abateri, evaluări ale acțiunilor personajelor, folosind detalii contrastante. Astfel, autorul își exprimă propria poziție.
6.În basm există întotdeauna personajul principal, dar există asistenții și oponenții săi și acționează în condiții în care binele se opune răului și imaginea lui este colectivă. În poveste, aproape niciodată nu întâlni un număr mare de actori.
Comic Panel 1
Basmul – lectura preferată a copilăriei tuturor oamenilor
Basmele sunt acele instrumente aflate la îndemâna părinților și educatorilor, care ajută la consolidarea legăturii afective, la stimularea dragostei pentru lectură sau a curiozității intelecturale a celor mici. Personajele din aceste povești sunt cele cu care micuții se vor identifica și care le vor oferi modele de viață. Prin intermediul lor, aceștia vor descoperi lumea care îi înconjoară și se pot plasa în diferite situații ce se află dincolo de contextul familial. Se pare că, în acest mod, reușesc perfect să observe cum oamenii interacționează în diferite situații, fără să fie nevoiți să treacă prin experiențe negative. 
Comic Panel 1
1. Basmul cult și basmul popular – definiție și trăsături
Toată lumea a ascultat cel puțin un basm în copilărie și a continuat să le citească propriilor copii, dar puțini știu ce este acesta, de câte tipuri există și care sunt trăsăturile sale caracteristice. 
Deși este greu de crezut pentru unii, basmul sau povestea a apărut încă din Antichitate, iar acest lucru se întâmplă în toate culturile. Poveștile diferă de restul scrierilor și se clasifică în:
-fantastice;
-animaliere;
-nuvelistice. 
După autor, basmele se clasifică în culte și populare. Astfel, cel cult este definit ca o creație amplă a genului epic, care presupune diferite caracteristici:
-narațiune liniară;
-personaje cu valori simbolice;
-acțiuni care implică fabulosul;
-acțiuni convenționale, care prezintă drumul inițiatic al eroului.
Definiția basmului cult trebuie completată prin precizarea trăsăturilor acestuia:
autorul este întotdeauna cunoscut;
textul nu poate fi modificat;
dramatizarea narațiunii are loc prin dialogul excesiv;
comentariul este moralist;
- apare umorul;
-sunt unele personaje au înfățișări deformate;
-sunt absente personajele terifiante.
PrevNext