Book Creator

Copii

by Livadar Iuliana

Pages 2 and 3 of 12

Comic Panel 1
Basmul
,,Praslea cel voinic și merele de aur''
By Author Livadar Iuliana
Comic Panel 1
Loading...
Delimitări conceptuale dintre basm și poveste
Loading...
Basm
-Se bazează pe ficțiune, care nu pretinde autenticitatea . Chiar cuvântul din surse a apărut în jurul secolului al XVI-lea. Acesta a fost format din "show" și a fost aplicat în sensul: listă, listă, descriere exactă. Ea presupunea că ar învăța despre el: ce este și de ce este necesar. Numai până în secolul al XVIII-lea, basmul a dobândit sensul actual și la numit "fabulă", iar mai târziu - "înșelătorie".
-Conținutul său este o poveste interesantă, plină de minunatele aventuri ale eroului, strâns legate unele de altele, permițându-i să câștige faima și averea, după ce au trecut prin toate încercările.
-Eroii lor sunt asemenea simboluri care devin personificarea bine sau rău.
-Acest tip de creativitate se numără printre cele mai vechi. 
Loading...
Poveste
-Lucrarea autorului, în care evenimentele apar într-un cadru spațial și temporal îngust.
-Această lucrare nu este foarte mare, cu un număr mic de actori și adesea cu o singură poveste, provenind din genurile folclorice, până când a devenit izolată ca gen în literatura scrisă. 
-Descrie evenimentele, relațiile dintre oameni.
-Evenimentul specific care a avut loc în viața eroului este pus în baza complotului, iar în dezvoltarea dezvăluie caracterul persoanei, determină motivele acțiunilor pe care le-a comis.
-Episoadele descrise de autor sunt subordonate scopului povestirii până la punctul culminant, cel mai important loc în narațiune.
-Tot ceea ce sa întâmplat în realitate sau inventat de autor pare să fie real în poveste, care sa întâmplat la un anumit moment în locul exact indicat.
-Particularitățile compoziției sale permit încorporarea dialogurilor, monologurilor, digreselor lirice în narațiune, făcând astfel imaginea eroului viu și aproape autentică.
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Cum diferă acestea unul față de celălalt?
1.În orice basm, nici un episod nu este noua aventură a eroului. Povestea este construită pe un singur scurt eveniment care devine fatal pentru erou.
2.Tot ce se întâmplă într-un basm este ficțiunea și alegoria. Povestea implică faptul că toate evenimentele sunt reale.
3.Într-un basm, spațiul și timpul sunt nesfârșite. Dar ele sunt clar definite în poveste.
4.Nu este nimic neobișnuit în faptul că parcelele de basme pot fi repetate, dar când sunt prezentate, se păstrează conversațiile de vorbire, atât de des folosite în lucrările de artă populară. Povestea este un stil de autor diferit, un complot neconvențional și o tehnică narativă.
5.Povestea nu conține ideile autorului, doar moralitatea sau ideea generală. În poveste există abateri, evaluări ale acțiunilor personajelor, folosind detalii contrastante. Astfel, autorul își exprimă propria poziție.
6.În basm există întotdeauna personajul principal, dar există asistenții și oponenții săi și acționează în condiții în care binele se opune răului și imaginea lui este colectivă. În poveste, aproape niciodată nu întâlni un număr mare de actori.
Comic Panel 1
Basmul – lectura preferată a copilăriei tuturor oamenilor
Basmele sunt acele instrumente aflate la îndemâna părinților și educatorilor, care ajută la consolidarea legăturii afective, la stimularea dragostei pentru lectură sau a curiozității intelecturale a celor mici. Personajele din aceste povești sunt cele cu care micuții se vor identifica și care le vor oferi modele de viață. Prin intermediul lor, aceștia vor descoperi lumea care îi înconjoară și se pot plasa în diferite situații ce se află dincolo de contextul familial. Se pare că, în acest mod, reușesc perfect să observe cum oamenii interacționează în diferite situații, fără să fie nevoiți să treacă prin experiențe negative. 
Comic Panel 1
1. Basmul cult și basmul popular – definiție și trăsături
Toată lumea a ascultat cel puțin un basm în copilărie și a continuat să le citească propriilor copii, dar puțini știu ce este acesta, de câte tipuri există și care sunt trăsăturile sale caracteristice. 
Deși este greu de crezut pentru unii, basmul sau povestea a apărut încă din Antichitate, iar acest lucru se întâmplă în toate culturile. Poveștile diferă de restul scrierilor și se clasifică în:
-fantastice;
-animaliere;
-nuvelistice. 
După autor, basmele se clasifică în culte și populare. Astfel, cel cult este definit ca o creație amplă a genului epic, care presupune diferite caracteristici:
-narațiune liniară;
-personaje cu valori simbolice;
-acțiuni care implică fabulosul;
-acțiuni convenționale, care prezintă drumul inițiatic al eroului.
Definiția basmului cult trebuie completată prin precizarea trăsăturilor acestuia:
autorul este întotdeauna cunoscut;
textul nu poate fi modificat;
dramatizarea narațiunii are loc prin dialogul excesiv;
comentariul este moralist;
- apare umorul;
-sunt unele personaje au înfățișări deformate;
-sunt absente personajele terifiante.
Comic Panel 1
Basmul popular – definiție și caracteristici
Basmul popular poate fi definit drept o creație epică narativă populară, în care întâmplările adevărate se împletesc cu cele fantastice, personajele pot fi reale sau cu puteri supranaturale, iar binele învinge întotdeauna. Trăsăturile basmului popular sunt următoarele:
-cifrele și obiectele magice există la tot pasul;
-se observa caracterul anonim, oral și colectiv al basmului;
-sunt prezente întâmplări reale, dar și fantastice;
-se confruntă permanent binele și răul, iar binele iese învingător;
-nu există determinare spațială și temporală;
-apar formulele tipice;
-există motive narative specifice basmului popular.
Despre basmele populare și culte se pot spune multe, însă, cel mai important este faptul că ele sunt unelte perfecte pentru a forma tânăra generație. 
Basmul este mai mult decât o simplă istorisire. El reușește să stimuleze dorința de cunoaștere, imaginația și creativitatea celor mici. Copiii descoperă că, dincolo de spațiul pe care îl cunosc și de familie, există o lume mai mare, mai complexă, guvernată de diferite reguli și principii. 

Comic Panel 1
2. Ce impact au basmele culte și populare asupra psihicului și asupra personalității unui copil
Încă din cele mai vechi timpuri, basmele din cărțile pentru copii au avut un impact mare asupra omului și, mai ales, asupra celor mici. Specialiștii consideră că acest lucru poate fi explicat cu ușurință. De exemplu, în epocile de început ale umanității, basmul popular reușea foarte bine să oprească instinctele primare ale omului, acele porniri agresive, atât de caracteristice ființei umane. 
Indiferent cum este ascultat sau citit basmul (popular sau cult), se pare că prichindeii sunt influențați psihologic mai mult decât ar putea crede părinții de lumea minunată a poveștilor, care își pune amprenta puternic asupra dezvoltării psihice a copilului.
Iată câteva efecte ale lumii basmelor asupra copiilor:
-prin intermediul ei, micuțul obține numeroase informații cu aplicabilitate în viața cotidiană;
-dobândește virtuți importante: adevărul, bunătatea, mărinimia, cinstea, cumpătarea, înțelepciunea, dreptatea etc.;
-acumulează diferite deprinderi de comportament;
își formează capacitatea de a gândi moral.
De foarte multe ori, un copil are diferite dificultăți în comunicare, sentimente de inferioritate, temeri și anxietate din diferite motive, probleme asociate cu specificul vârstei, iar lectura basmelor îl învață că poate descoperi mereu o cale de ieșire dintr-o anumită situație, pe care trebuie doar să o caute. El învață să se descurce, să aibă un comportament pozitiv, să alunge sentimentele negative, să comunice fără jigniri, să fie drept, cinstit, luptător. Toate aceste lucruri contribuie definitiv la formarea personalității sale. 
În concluzie, basmele sunt importante în viața oamenilor, pentru că le farmecă întreaga copilărie și pentru că au valoare instructiv-educativă și formativă. Ele urmează firul vieții, așa că este foarte ușor ca fiecare persoană să se identifice cu eroii din basme. Rolul terapeutic este evident, iar părinții recurg mereu la citirea unei povești frumoase pentru a-l învăța pe cel mic care sunt adevăratele valori ale vieții, dar și pentru a-l relaxa și a-l introduce într-o lume plăcută. 
PrevNext