Book Creator

Proiect Biologie

by MARIO-ANDREI CACE

Cover

Loading...
Loading...
Sistemul digestiv la vertebrate
Loading...
De Cace Mario, Alexia Tabla, Ariana Munteanu si Duta Alina
Sistemul digestiv , într-un sens funcțional, începe de la gură , cu dinții folosiți pentru capturarea prăzii sau colectarea alimentelor vegetale. Forma gurii și structura dinților variază foarte mult la pești, în funcție de tipul de mâncare consumată în mod normal. Majoritatea peștilor sunt predace, hrănindu-se cu nevertebrate mici sau alți pești și au dinți simpli conici pe maxilare, pe cel puțin oase din acoperișul gurii și pe structuri speciale de arcuri branhiale chiar în fața esofagului . Acestea din urmă sunt gâtdinții. Majoritatea peștilor predați își înghit prada întreagă, iar dinții sunt folosiți pentru apucarea și ținerea prăzii, pentru orientarea prăzii care trebuie înghițită (capul întâi) și pentru lucrul prăzii spre esofag. Există o varietate de tipuri de dinți la pești. Unii pești, cum ar fi rechinii și piranha , au dinți tăiați pentru a mușca bucăți din victimele lor. Un dinte de rechin , deși superficial ca cel al unei piranha , pare în multe privințe a fi o scară modificată, în timp ce cea a piranha este ca cea a altor pești osoși, constând din dentină și smalț. Peștii papagali au guri asemănătoare cu ciocurile, cu dinți scurți asemănători cu incisivi pentru a rupe coraliși au dinți de gât grei ca trotuar pentru zdrobirea coralului. nistecatfishes au dintii brushlike mici, aranjate în rânduri pe fălcile , pentru răzuirea plantelor și animalelor de creștere din roci. Mulți pești (cum ar fi Cyprinidae sau minnows ) nu au deloc maxilar, dar au dinți de gât foarte puternici.
SISTEMUL DIGESTIV LA PĂSĂRI
Sistemul digestiv la păsări este diferit de cel al mamiferelor.Începând cu cavitatea bucală și terminând cu cloaca,sistemul digestiv aviar reprezintă o bună adaptare la stilul de viață a păsărilor.Din cauza unei rate metabolice înalte,păsările consumă mai multă hrană în raport cu corpul lor decât alte cordate,unele păsări mici consumă zilnic hrană,cu o masă de până la 20 la sută din corpul lor.Hrana păsărilor este variată,în dependență de specie:nevertebrate,vertebrate mici,fructe,plante,etc.Pentru a menține o greutate optimă pentru zbor,păsările au o limită de grăsime,pe care o pot depozita.La păsări,un mod eficient de hrănire presupune o integrare și o digerare cât mai rapidă.Sistemul digestiv constă în:Cavitatea bucală ,esofagul ,faringele ,proventriculul ,ventriculul,intestinele,ficatul,pancreasul și cloaca.
Sistemul digestiv la reptile
Sistemul digestiv este împărțit în mai multe părți: cavitate bucală, faringe, esofag, stomac, intestin subțire, intestin gros. Cavitatea bucală este bine delimitată. Mandibula se articulează de craniu prin intermediul osului pătrat. Acest mod de articulare permite deschiderea extrem de largă a cavității bucale. Spre deosebire de pești și amfibieni, dinții prezintă o relativă specializare. Intestinul gros se deschide în cloacă.
Majoritatea reptilelor sunt insectivore si carnivore, si au un tub digestiv simplu si relativ scurt, carnea fiind usor de digerat. Spre deosebire de mamifere, digestia este mai lenta, acest lucru aratand metabolismul scazut din timpul inactivitatii si incapacitatea de a sfasia si mesteca hrana.
Tabla Alexia-Maria
Sistemul digestiv la mamifere
Rounded Rectangle
Rounded Rectangle
Digestia la mamifere este extracelulara; aceasta perfectionandu-se intr-un “reactor” in care actioneaza enzimele digestive: tubul digestiv. Enzimele sunt produse de glandele digestive, unele fiind microscopice (glandele gastrice si intestinale), iar altele fiind anexe. Glandele anexe sunt mari si plasate in apropierea tubului digestive, fiind in legatura cu acesta printr-un tub excretor. Enzimele sunt insotite de multe alte substante: apa, mucus, ioni minerali s.a. impreuna cu care formeaza sucuri digestive. Substantele folositoare sunt absorbite in peretele intestinului subtire, trecand in sistemul sanguin, iar cele nefolositoare sunt eliminate.
Bibliografie
https://ro.wikipedia.org/wiki/Sistemul_digestiv_la_p%C4%83s%C4%83ri
https://delphipages.live/ro/stiinta/pasari-reptile-%C8%99i-alte-vertebrate/peste/the-digestive-system
https://ro.wikipedia.org/wiki/Reptil%C4%83
https://www.scribd.com/presentation/174859901/Reptile-Sistemul-Digestiv-Si-Cel-Excretor
https://sites.google.com/site/biologysite956/
PrevNext