Book Creator

5. EKSTEMPORE KRAS

by tanja S

Cover

Loading...
KULTURNO DRUŠTVO KRAS
V SODELOVANJU
S KOBILARNO LIPICA
Loading...
5.EKSTEMPORE KRAS
Loading...
KRAS IN ENERGIJE GOZDA
Loading...
Loading...
Lipica, 4. 11. 2023
5. EX-TEMPORE KRAS

Številke povedo veliko. In te pričajo, da je bila udeležba likovnih ustvarjalcev na 5. Ex-temporu Kras res izjemna.

A številke vendarle ne povedo vsega. V njih ne moremo zaznati raznolikosti in edinstvenosti posameznikovega likovnega ustvarjanja, ne moremo dojeti avtorjevih doživljanj, čutenj, razmišljanj, ki se porajajo ob ustvarjalnih izzivih in dejanjih. Številke pričajo le o Kvantiteti, nadvse pomemben pa je posameznikov oseben likovni utrip in kvaliteta likovnega uresničevanja.

Tudi o tej lahko govorimo ob letošnjem ex-temporu. S pogledom v vzvratno ogledalo, v čas petletnega delovanja tovrstne likovne manifestacije, jo lahko še toliko bolj izpostavimo. V razmeroma kratkem času je namreč kvaliteta, ki jo dosegajo likovna dela, prestopila na mnogo višjo raven, posamezna dela pa lahko opredelimo celo z umetniško odličnostjo. Ob letošnjih dveh predpisanih témah se odpirajo subtilni pogledi posameznih avtorjev, priča smo zanimivim zamislim in idejnim nadgradnjam ter vse bolj trdnim temeljem
likovne sintakse, ki so zahtevani v tem kreativnem svetu.


Hrepenenja po resnični in neponovljivi osebni izkušnji srečanja s témo Kras ali Energije gozda so se uresničevala na različne načine, za posameznika značilne. Ob zahtevanih razpisnih pogojih so variirali motivi, tehnike in slogi. Ob nastalih delih namreč doživljamo široko odprt pogled na likovne izrazne možnosti, na načine, pristope, interpretativne sloge in navsezadnje tudi medije, ki segajo od dvodimenzionalnih do trodimenzionalnih udejanjanj. Številne so zapeljali vizualni sprehodi po kraški krajini, poti so jih vodile k posebnostim tega prostora, tako k naravnim kot k urbanim, pa med lipicance in še marsikam drugam. Mnogi so izbrali motiv gozda in z njim razkrili tudi lastno ustvarjalno moč ter tako likovna izrazna sredstva poistovetili z energijami gozda. Nekateri so v svojih delih želeli ohraniti zvestobo do videnega, drugi so v tem videli le izhodišče, ki je odprlo lastno notranjo optiko, dinamiko in izraznost. Tako je proces osebnega likovnega vrednotenja ohranil le najbolj bistveno. Téme so bile nekaj objektivnega, poti do njihove likovno-vizualne podobe pa subjektivne, posameznikove.

Čestitke vsem sodelujočim, še posebej pa tistim, ki ste s svojim delom izstopili iz letošnje bire. In čestitke vsem, ki kakorkoli pripomorete, da ex-tempore že praznuje prvo petletko, še posebej čestitam Kulturnemu društvu Kras.

Anamarija Stibilj Šajn

5. EX-TEMPORE KRAS (utemeljitev nagrad)
Anamarija Stibilj Šajn

V svojem petletnem delovanju je Ex-tempore Kras iz lokalnega dogodka z nekaj deset sodelujočimi avtorji prerastel v mednarodno likovno manifestacijo, ki privablja številne likovne ustvarjalce. Na letošnjem, jubilejnem ex-temporu jih je bilo kar dvainosemdeset. Ob kvantiteti pa je prisotna tudi kvaliteta del, s katerimi se predstavljajo likovniki, sledeč predpisani tématiki.
Dela za različne nagrade ni bilo lahko izbrati, saj smo priča njihovi raznorodnosti. Zato je bilo potrebno precizno in likovno subtilno večurno strokovno analiziranje. Strokovni pogled sva si delila z gospodom Francem Vecchietom, ki je tudi sam likovni ustvarjalec, slikar in grafik ter dolgoletni pedagog, tako je bil njegov prispevek k ocenjevanju izrazito poglobljen in strokovno utemeljen. Za odkupne nagrade pa so se strokovnemu pogledu pridružile še želje in okusi tistih, ki so nosilci odkupa.

Pomembno paralelo likovnemu dogodku predstavlja tudi Kras mladi. Mladi likovni ustvarjalci iz različnih šol in različnih starosti so ustvarili motivno in tehnično-izvedbeno raznolika dela. Na razstavi se predstavlja dvajset avtorjev, ki razkrivajo odličen likovni potencial. Dela so idejno zanimiva, mladostno iskriva in izvirna ter kažejo na pristno vživetje v izbrani témi. Vsak posameznik znotraj predpisanega razkriva lastno avtorsko moč in občutljivost. Vsako delo ima svojo identiteto, kar kaže, da mentorji oziroma učitelji niso svojih učencev vodili v ukalupljenost, temveč so prebujali posameznikov ustvarjalni kapital. V večini del ima pomembno vlogo risba, ki je navsezadnje temeljno likovno izrazno sredstvo. Z obvladovanjem črtne sledi je posamezniku dana možnost za pisanje dobrih in dolgih likovnih zgodb. Naj bo teh še veliko. Naj mladi postanejo pomemben podmladek, upanje in prihodnost Ex-tempora Kras.
Iskrene čestitke vsem mladim ustvarjalcem in tudi njihovim strokovnim spremljevalcem, še posebej, ker so jim omogočili ustvarjalno poleteti v svobodne osebnem slogu, pri tem pa so za varnost leta poskrbeli z znanji o likovnih pravilih in zahtevah.

ANGELA DOVŽAN
KRAŠKA
PrevNext