Book Creator

Alternativa Educaționala Step by Step

by Școala Lucian Grigorescu

Cover

Loading...
Loading...
Alternativa Educațională
Step by Step
Loading...

ŞCOALA GIMNAZIALĂ “LUCIAN  GRIGORESCU”         
Jud.  CONSTANȚA, Mun. MEDGIDIA


 
Loading...
De ce Step by Step?
Copiii trăiesc în mijlocul frământărilor actuale şi, mânaţi de dorinţa lor caracteristică de a şti, vor să afle de ce lucrurile sunt aşa şi nu altfel, vor să-şi exprime opiniile, să găsească ei înşişi soluţii pentru rezolvarea unor probleme.

Fiecare copil este o personalitate în formarea căreia apar influenţe diferite, intervin întrebări ce întotdeauna aşteaptă un răspuns, intervin şi anumite reacţii ce trebuie dirijate. Şi cât de greu este uneori să te descurci cu întrebările lor.
Comic Panel 1
Ce este alternativa educațională
Step by Step?
Programul STEP BY STEP, la ciclul primar, oferă posibilitatea de a-i încadra pe copii după specificul fiecăruia. Modelul a fost creat ca un răspuns serios la marile schimbări din societate. În clasele acestea se oferă copiilor numeroase ocazii de a face descoperiri, explorări şi exerciţii diverse. Aceste ocazii îl fac pe copil să devină conştient, că tot ceea ce se întâmplă în viaţă este interdependent.

Ceea ce oferă această alternativă educaţională este un model viitoarelor generaţii în cadrul unei societăţi deschise, deoarece îi încurajează pe  copii să devină cetăţeni activi şi să aprecieze valorile unui mod de viaţă democratic.
Prin ce se deosebește sistemul Step by Step de sistemul tradițional de învățământ?
Comic Panel 1
Părinții cu viziuni mai conservatoare, se vor bucura, să afle, că în clasele Step by Step se aplică acelaşi Curriculum Național, pe care îl regăsim în majoritatea şcolilor publice de stat. De la această similitudine pornesc diferenţele. Modalităţile prin care un copil învaţă aceleaşi conţinuturi la Step by Step sunt diferite de ce se întâmplă în sistemul tradiţional. Dacă primul promovează învăţarea prin descoperire, prin interacţiune cu mediul, stimulând curiozitatea naturală a copilului şi valorizând participarea sa la procesul de educaţie, sistemul tradiţional e încă centrat pe acumularea unor cunoştinţe şi asimilarea unor comportamente.

La Step by Step copiii sunt încurajaţi să înveţe unii de la alţii, se organizează multiple oportunităţi de învăţare în cooperare.
Sistemul Step by Step se adresează tuturor copiilor sau doar unor categorii?
Există copiii carora nu le este recomandat acest sistem?
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Se promovează respectul pentru unicitate şi individualitatea persoanei, principii democratice în sala de clasă, învăţarea prin metode interactive, toate acestea fiind necesare şi binevenite fiecărui copil.
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Alternativa Step by Step este adecvată oricărui copil.
Care sunt avantajele acestei alternative educaționale?
Sistemul de educație Step by Step promovează respectul pentru individualitate. Copiii nu sunt etichetați, nu sunt obligați să își găsească poziția într-o ierarhie. Ei sunt apreciați pentru aptitudinile lor, iar nevoile le sunt recunoscute și acceptate. Sistemul de învățare este democratic și bazat pe metode interactive.

Dezvoltarea socio-emoțională și atitudinea față de învățare și cunoaștere primează în fața acumulării de informații. Copiii sunt învățați să gândească, să își exprime opiniile și opțiunile, să fie creativi, să colaboreze în găsirea soluțiilor la diferite probleme.

Într-o clasă Step by Step nu există materii, ci centre de activităţi, care se desfăşoară simultan. Dacă într-o clasă tradițională avem bănci, în care copiii stau unul în spatele celuilalt, la Step by step vorbim de o organizare pe centre de activitate, copiii lucrând foarte mult în grupuri mici. Clasa este cu mobilier adecvat dimensiunii copilului și cu niște spații amenajate astfel încât învățarea să fie cât mai integrată.
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Comic Panel 1
PrevNext