Book Creator

Jabuke kraljice voca

by Ivan Bertić

Cover

Loading...
Loading...
Loading...
Jabuke kraljica voća
Loading...
Loading...
Loading...
Ivan Bertić, 8.b
Sadržaj:
Jabuka kraljica voća

Opis i podrijetlo

Energetska i nutrivna vrijednost

Jabuke kroz povijest

Jabuke i zdravlje

Jabuke u kulinarstvu

Ljekovitost

Kupnja i čuvanje

Priprema jela s jabukama
1
3
4,
5
6
7
8
9
10
11, 12
Opis i podrijetlo
Stablo jabuke najčešće je kultivirano stablo na svijetu, a kao divlje raslo je u Europi još u pretpovijesno doba. Pitoma jabuka podrijetlom je iz južnog Sibira i Azije, a Grci i Rimljani uzgajali su različite sorte.

Stablo jabuke može biti do 12 m visoko, s razgranatom krošnjom koju izgrađuju jajoliki listovi. U svibnju cvate blijedo ružičastim do bijelim cvjetovima, a plodovi sazrijevaju od srpnja do listopada, ovisno o sorti jabuke.
Jabuka je među najrasprostranjenijim vrstama voća; osvježavajuća, kiselo-slatkog okusa i svojstvene arome.

Poznate su brojne sorte (njih oko 10 000), koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti.
Energetska i nutrivna vrijednost
Plod jabuke bogat je hranjivim sastojcima čija količina ovisi o vrsti te o načinu uzgoja, a gotovo svi potrebni nutrijenti prisutni su barem u minimalnim količinama.


Prosječno, voda čini 82% težine ploda, ugljikohidrata ima oko 12%, masti i bjelančevina zajedno oko 1%, a celuloza se nalazi u plodu u količini od oko 1%. Osim osnovnih tvari, jabuka sadrži i niz drugih sastojaka neophodnih za ljudski organizam: šećer (glukoza, fruktoza i saharoza), netopiva vlakna (pektin), organske kiseline (omjer šećera i kiselina određuje slatkoću)

Ujedno jabuka sadrži 3,3 g dijetalnih vlakana – više od 10% dnevne količine vlakana koju preporučuju stručnjaci za prehranu.

Tablica nutrivne vrijednosti i energije jabuke
Jabuke kroz povijest
Pisanje o jabukama zabilježeno je u jednim od najstarijih zapisa današnjice. Mnogi joj daju nazive „ voćem grijeha“ budući da je u Bibliji zapisano kako je Eva zagrizla upravo jabuku.
Također poznate su poslovice iz rimskog perioda gdje se govorilo da se dan započinje jajetom, a završava upravo jabukom. Tijekom povijesti mnogu carevi i kraljevi konzumirali su je jer su pretpostavljali da će im ova namirnica pružiti vječnu mladost. 
PrevNext