Book Creator

ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΣΤΗ ΣΥΡΟ

by ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΣΤ1 ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ

Cover

Loading...
Από τη Σμύρνη ...
Loading...
Loading...
... στη Σύρο
Από τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ1 Τάξης







"Από τη Σμύρνη στη Σύρο"
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ
ΣΥΡΟΣ 2021-2022
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ειρήνη Μυτιληναίου, Π.Ε. 79.01 Μουσικός
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σελίδα  4...Εισαγωγικό σημείωμα

Σελίδα  6...Χάρτης Ελλάδας 1920

Σελίδα 7...Πρώτο Κεφάλαιο « Η κοσμοπολίτικη Σμύρνη»

Σελίδα 16...Δεύτερο Κεφάλαιο «Οδοιπορικό στη Σμύρνη 1922»

Σελίδα 22...Τρίτο Κεφάλαιο «Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Στ1 γράφουν τις εντυπώσεις τους για τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Σελίδα 40...Τέταρτο Κεφάλαιο «Η παλιά Σύρος και οι Μικρασιάτες πρόσφυγες»

Σελίδα 47...Πέμπτο Κεφάλαιο «Η Μικρασιάτικη Μουσική»

Σελίδα 57...Έκτο Κεφάλαιο « Επίσκεψη στη Στέγη Μικρασιατικής Μνήμης»
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Σκοπός αυτών των εργαστηρίων είναι να αναδείξουν και να προβάλουν τις αρχές και τις αξίες που στηρίζουν τον πολιτισμό και την κοινωνία. Συγκεκριμένα αναδεικνύονται η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η ανεκτικότητα, η δημοκρατία , η ισονομία και οι αρετές που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τον υπεύθυνο και τον κριτικά σκεπτόμενο πολίτη.
Μέσα από μαρτυρίες, πληροφορίες και χάρτες οι μαθητές και οι μαθήτριες να κατανοήσουν τη σημασία αυτής της περιόδου 1919-1922 , για την οικονομική, πολιτική, εθνολογική και γεωγραφική εξέλιξη του Ελληνικού κράτους.
Ο ξεριζωμός και η προσφυγιά μπορεί να παραλληλισθεί με τις σημερινές μετακινήσεις πληθυσμών και οικονομικών μεταναστών και να συγκινήσει εξίσου Έλληνες και αλλόγλωσσους μαθητές στις σημερινές πολυπολιτισμικές σχολικές αίθουσες.
4
Με αυτό το ψηφιακό βιβλίο ελπίζουμε να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον στους αναγνώστες μας για την Μικρά Ασία και την προσφυγική καταγωγή.
Είναι ανάγκη μέσα από την εκπαίδευση να συντηρηθεί η Μικρασιατική ταυτότητα όπως καλλιεργήθηκε η εθνική συνείδηση που ανθούσε στο Μικρασιατικό Ελληνισμό στα παράλια της Μικρασίας. 


Η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας είναι σημαντικό να κρατηθεί ζωντανή και να διατηρηθούν οι μνήμες που οδηγούν στις ρίζες μας.
Για την βαθύτερη κατανόηση του παρελθόντος χρειάζεται μελέτη και ιστορική γνώση των κύριων γεγονότων του πολέμου και των μαρτυριών, έτσι ώστε η μνήμη των Μικρασιατών να μην κινδυνέψει να σβηστεί.

.........ΕΙΡΗΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ
5
6
PrevNext