Book Creator

Iz velegradskog podzemlja

by IVAN MATOKOVIĆ

Pages 2 and 3 of 10

Loading...
Bilješke o piscu:
Loading...
Hrvatski romanopisac Vjenceslav Novak rodio se u Senju 1859. Školovao se u Senju, Gospiću i Zagrebu. Radio je kao učitelj u Senju, a potom je predavao glazbu u Zagrebu. Svirao je orgulje, skladao, poučavao glazbenu teroriju i povijest, te je bio profesor glazbe i pisac. Napisao je osam romana. U književnost ulazi 1881. godine pripovijetkom Maca. Bio je najugledniji pisac hrvatskog realizma te su ga zvali hrvatskim Balzacom.
Imao je brojnu obitelj, bolovao od tuberkuloze i borio se s neimaštinom. Nije bio osobito cijenjen jer je pisao o svakodnevnom životu malih i običnih ljudi.
Najpoznatije njegove pripovijetke su: Iz velegradskog podzemlja, Nezasitnost i bijeda, U glib, Pripovijest o Marcelu Remeniću, Pred svjetlom i Majstor Adam, a njegovi najpoznatiji romani su: Pavao Šegota, Posljednji Stipančići, Dva svijeta, Tito Dorčić, Pod Nehajem, Nikola Baretić i Podgorske pripovijesti.
Loading...
Loading...
Naslov:
Loading...
Pripovijetka "Iz velegradskog podzemlja" govori o načinu života siromašnog radnika Mike i njegove obitelji u gradu. Pisac je opisao život radničke obitelji u podrumskom stanu, njihov težak položaj, siromaštvo, bijedu i problem s alkoholom. Glavni lik Mika voli svoju obitelj i skrbi o njoj, ali zbog teškog načina života (radnik na drvima koji nema stalni posao) nema novca i zbog toga se često opija. Kad je pijan, onda je sretan, ali i agresivan zbog ženinog prigovaranja.
Loading...