Book Creator

Μια Ελλάδα Φως

by Εvi Ηlorou

Cover

Loading...
Μια Ελλάδα Φως
Loading...
Loading...
Εύη Χλωρού
Εκπαιδευτικός Μουσικής
ΠΕ 79.01
Αφιερωμένο στις συναδέλφους μου

Φένια Μιχαηλίδου
Μαρία Παπαδοπούλου
Μαριάννα Φερετζάκη
Νίκη Μιχάλακα
Τραγούδια που καθρεφτίζουν την Ελλάδα...
Με τον όρο αρχαία ελληνική μουσική ονομάζουμε ολόκληρο τον μουσικό πολιτισμό που συνοδεύει την αρχαία ελληνική ιστορία  και μελετάται κυρίως από τον 8ο αιώνα π.Χ .
“Η στήλη του Σείκιλου” χρονολογείται περίπου στον 2ο αιώνα π.Χ. Πρόκειται για ένα μικρό ποίημα, στο οποίο παρουσιάζεται και σχολιάζεται η σημασία της ζωής και συγκεκριμένα η ευζωία. Εκτίθεται στο μουσείο της Κοπεγχάγης και αποτελεί ένα μοναδικό έργο .
Φιλοσοφία μετά Μουσικής

Με ένα τραγούδι του Δώρου Γεωργιάδη, σε στίχους Σώτιας Τσώτου, συμμετείχε η Ελλάδα στη Eurovision 1979 που έγινε στην Ιερουσαλήμ . Το τραγούδι “Σωκράτη εσύ σούπερσταρ”, ερμήνευσε η Ελπίδα και ήρθε στην όγδοη θέση. Νιώσαμε ως λαός για άλλη μια φορά την ανάγκη να υπενθυμίσουμε την ιστορία μας στην Ευρώπη. Ένα τραγούδι για τον αρχαίο φιλόσοφο Σωκράτη που συγκίνησε τους Ευρωπαίους έχοντας μελετήσει σε βάθος τα πλατωνικά κείμενα.
Με την Ελλάδα καραβοκύρη...
Η Ελλάδα κατάφερε με τον τεράστιο Πολιτισμό της να επιδράσει στην παγκόσμια ιστορία. Από την Προϊστορία (Μειόκαινο, Πλειόκαινο, Λίθου Εποχή /Παλαιολιθική, Μεσολιθική, Νεολιθική Περίοδος/, Εποχή του Χαλκού και Εποχή του Σιδήρου /Σκοτεινή, Γεωμετρική Περίοδος/) ταξιδεύουμε στον Αρχαίο Κόσμο (Αρχαϊκή, Κλασική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή Εποχή) στην Βυζαντινή εποχή και τον Ελληνικό Μεσαίωνα, στην Εποχή της Τουρκοκρατίας και της Ελληνικής Επανάστασης ως σήμερα.
Από την ταινία ”ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ” το επόμενο τραγούδι σε στίχους Ν. Γκάτσου και μουσική Σ. Ξαρχάκου- (1983).Ο ποιητής δίνει ανθρώπινη μορφή στην Ελλάδα, παρομοιάζοντας την ως μια μάνα άστοργη, άδικη και το λαό της ως το παιδί της που νιώθοντας αδικημένο, προδομένο, απογοητευμένο, γεμάτο παράπονο προσπαθεί, αν είναι δυνατόν, να την συνεφέρει...
Όλη η Ελλάδα μέσα σε ένα τραγούδι…
Ποίηση και Μουσική
Διαβάζοντας ένα ποίημα, σιγά σιγά ανακαλύπτεις ότι η μουσική, ο ρυθμός και η ποίηση μπορούν να γίνουν αχώριστοι φίλοι και να σε διασκεδάσουν με έναν ξεχωριστό τρόπο. Ο Οδυσσέας Ελύτης είχε πει: "H μόνη ανταμοιβή που γνώρισα, ήταν ν’ ακούσω τους συμπατριώτες μου να με τραγουδούν".
Η ποίηση στο ελληνικό τραγούδι ξεκινά όταν ο Μίκης Θεοδωράκης συναντά τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου και μελοποιεί τον ‘Επιτάφιο’, συνθέτοντας λαϊκά τραγούδια με κύριο όργανο το μπουζούκι του Μανώλη Χιώτη -μια σημαντική στιγμή για το ελληνικό τραγούδι.
Ο Μάνος Χατζιδάκις θα μελοποιήσει κείμενα από την αρχαιότητα ως τον 20ο αιώνα σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Γκάτσου, Κωνσταντίνου Καβάφη, Διονυσίου Σολωμού, Σαπφούς κ.ά
Μαζί με το «Άξιον Εστί» ένα λαϊκό ορατόριο σε μουσική Μίκη θεοδωράκη και ποίηση Οδυσσέα Ελύτη θα αποτελέσουν τη βάση και την έμπνευση για άλλες αριστουργηματικές μελοποιήσεις όπως η “Τετραλογία “του Δήμου Μούτση, ο “Σταυρός του Νότου” του Θάνου Μικρούτσικου χωρίς να παραλείπουμε βέβαια την “Τρίτη Ανθολογία “του Γιάννη Σπανού.Υπέροχα μικρά ποιήματα του Νίκου Γκάτσου, που μελοποιήθηκαν εξαιρετικά, πρωτίστως από τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Δήμο Μούτση…. καθώς και τους «Ελεύθερους πολιορκημένους» του Διονύσιου Σολωμού σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου.
PrevNext