Book Creator

11 МАЙ

by Дияна Владикова

Cover

Loading...
11 май
Светите братя Кирил и Методий
Loading...
Светите братя Кирил и Методий, наричани още Солунските братя, са дипломати, мисионери и създатели на глаголицата. Животът им преминава в развитие и разпространяване на християнството чрез проповеди във Великоморавия и Панония.
11 май се чества като църковен празник на Св.Св. Кирил и Методий, а на 24 май празнуваме деня на Българската просвета и култура и на славянската писменост.
Израснали са в семейството на византийския военачалник Леон и съпругата му Мария
Методий се появява на бял свят през 815 година и е първородния им син, а Константин е най-малкия от седем братя и се ражда през 827 година. Te са част от аристокрацията на Византия, но и двамата говорят славянски език.
Методий става архонт – управител на област населена със славяни.
Малкият брат се вглежда в светите писания и на 15 години отива да учи в Магнаурската школа на императорския дворец, където по-късно става преподавател и печели прозвището „Философ“.
Войнът Методий пръв се оттегля в манастир.
Според някои източници това е защото жена му и децата умират твърде рано. Кирил влиза в средновековната дипломация едва 24-годишен, когато отива на първа мисия при арабски халиф, но после се присъединява към своя брат в монашеската обител.
Създаване на глаголицата
Около 855 година двамата братя започват своята работа по изготвянето на славянската писменост и създават първите преводи от гръцки на славянски език. Кирилицата е създадена на основата на глаголицата и се използва и до днес в много славянски езици.
PrevNext