Book Creator

Τα Λαμπριάτικα

by Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη

Cover

Loading...
Loading...
Τα Λαμπριάτικα!
Loading...
Ελένης Τσούτσια-Λουλάκη
Loading...
Ωδείο #Ρυθμοί
Loading...
Loading...
Την Παρασκευή, παραμονή της γιορτής του Λαζάρου ή, σε πολλά μέρη ανήμερα του Σαββάτου, την "πρώτη Λαμπρή", τα παιδιά, κρατώντας το "Λάζαρο", έκαναν τους αγερμούς τους. Γύριζαν στα σπίτια και τραγουδούσαν το "Λάζαρο", τα "λαζαρικά", για να διηγηθούν την ιστορία του αναστημένου φίλου του Χριστού και να πουν παινέματα στους νοικοκυραίους.
Γύριζαν τα παιδιά από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας κι οι νοικοκυρές τους έδιναν αυγά, τυρί, φρούτα, λεφτά ή ό, τι άλλο είχαν. Πάντα έβρισκαν κάτι να δώσουν. Κι όταν θέλαν να πουν για κάποιον πως ήταν τσιγκούνης, έλεγαν:

"ποτέ του δεν δίνει αυγό,
ούτε τ’ αγιού Λαζάρου!"
Σε κάποιες περιοχές τα αγόρια, κυρίως τα τσοπανόπαιδα, περιφέρουν ένα περίεργο ομοίωμα του Λαζάρου , που είναι συγχρόνως και μουσικό όργανο: σε ένα ξύλο, κρεμάνε κουδούνια και κυπριά.. Το ξύλο το σείουν (το κουνάνε δηλαδή) ρυθμικά δεξιά και αριστερά, σαν πρωτότυπο… κωδωνοστάσιο, ώστε τα κυπριά να ηχούν αρμονικά ως υπόκρουση στο τραγούδι.
Σε άλλες περιοχές, (κυρίως της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας) στα κάλαντα πηγαίνουν μόνο κορίτσια, οι Λαζαρίνες. Στην υπόλοιπη Ελλάδα όμως, το έθιμο αφορά τόσο αγόρια, όσο και κορίτσια. Τα παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι κρατώντας στα χέρια ένα ομοίωμα του Λαζάρου, φτιαγμένο από τον κόπανο, που πλένουν τα ρούχα, ντυμένο με πολύχρωμα πανιά, σα να κρατούν μωρό φασκιωμένο, ή τη ρόκα ή καλάμια ή και μια κούκλα στολισμένη με πολύχρωμα λουλούδια, κορδέλλες και παρδαλά πανιά. 
PrevNext