Book Creator

MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA Uspon nacista i progon Židova

by Nikolina Sukalić-Rom

Cover

Loading...
27. siječnja
MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
Uspon nacista i progon Židova
Loading...
Loading...
Nikolina Sukalić Rom,
učiteljica povijesti
Što je holokaust?
Holokaust je sustavan i organiziran progon Židova, koje su počinili nacisti i njihovi saveznici od 1933. do 1945.
Riječ holokaust je grčkog porijekla (olokauston = potpuno spaljen).

Izvorno značenje  - žrtva paljenica bogovima ili dušama pokojnika kod Grka i Rimljana, pri kojoj se obično spaljivala cijela žrtvena životinja.

Suvremeno značenje temelji se na tome da je holokaust naziv za genocid nad Židovima koje je za vrijeme rata provedeno na europskom teritoriju pod kontrolom nacističke Njemačke i njenih saveznika.

Prenesena misao riječi holokaust se temelji i na tome jer se ponekad upotrebljava i šire, kada se želi označiti, masovno i sustavno uništavanje jednog naroda. Tako npr. uništenje izazvano nuklearnim oružjem naziva se nuklearni holokaust.

Holokaust se ponekad naziva i "Shoah", što je hebrejska riječ za "katastrofu". Pogodila je gotovo cijelu europsku židovsku populaciju, koja je 1933. godine brojala 9 milijuna ljudi. 
Kada su došli na vlast u Njemačkoj, nacisti nisu odmah krenuli s masovnim ubojstvima. 
Međutim, brzo su počeli koristiti vladu za isključivanje Židova iz njemačkog društva. 
Režim je progonio druge skupine zbog politike, ideologije ili ponašanja. Nacisti su tvrdili da su Romi, osobe s invaliditetom, neki slavenski narodi (osobito Poljaci i Rusi) i crnci biološki inferiorni. 
Druge progonjene skupine uključivale su komuniste, socijaliste, Jehovine svjedoke, homoseksualce i ljude koje su nacisti nazivali “asocijalnima” i “profesionalnim kriminalcima”. 7. SVIBNJA 1919.
Versajski ugovor
Njemački delegati u Versaillesu (Njemački savezni arhiv/Wikimedia Commons)
Versajski mirovni ugovor kojim je okončan Prvi svjetski rat predstavljen je Njemačkoj. Između svojih odredbi, ugovor prisiljava Njemačku da prihvati odgovornost za rat i obveže se na enormne isplate odštete - što je poniženje koje se smatra pripremanjem pozornice za uspon Adolfa Hitlera i njegovo obećanje da će obnoviti njemačku veličinu.
27. VELJAČE 1925.
Hitler preformulira nacističku stranku
Hitler s članovima Nacističke stranke 1930. (Njemački savezni arhiv/Wikimedia Commons)
Hitler s članovima Nacističke stranke 1930. (Njemački savezni arhiv/Wikimedia Commons)
Hitler proglašava reformulaciju Nacističke stranke i sebe postavlja kao vođu u deklaraciji u pivnici u Münchenu gdje je vodio prekinuti puč protiv njemačke vlade 1923.
30. SIJEČNJA 1933.
Hitler postaje njemački kancelar
Adolf Hitler pozira sa skupinom pripadnika SS-a u Berlinu ubrzo nakon što je imenovan za kancelara, veljača 1933. (Spomen-muzej Holokausta Sjedinjenih Država)
Nacisti preuzimaju kontrolu nad Njemačkom s Hitlerovim imenovanjem za kancelara .
PrevNext