Book Creator

Empresari individual

by Noelia Martínez Gavaldà

Cover

Loading...
VULL OBRIR UN NEGOCI !!!
i no tinc idea de com fer-ho
Loading...
Loading...
EMPRESARI INDIVIDUAL
Vull obrir una botiga i no sé per on començar: vaig a demanar assessorament.
Comic Panel 1
Comic Panel 2
Comic Panel 3
Hola, bon dia. En que la puc ajudar?
Comic Panel 4
Estic perduda, vull muntar una botiga. Ja tenc el local escollit. Però una amiga m'ha dit que està estudiant economia que haig de donar d'alta.
Comic Panel 5
Quina forma jurídica t'agradaria utilitzar?
Forma què....? No sé ni de què em parles !!!!
Comic Panel 6
Comic Panel 1
Quan vols muntar un negoci has de donar-te d'alta tant a hisenda com a la seguretat social,i decidir quin tipus d'empresa vols ser. D'empreses hi ha de diferents tipus: empresari individual, societats anònimes, societats limitades, cooperatives... i tu has d'escollir entre totes elles quina s'adapta millor a les teves necessitats.
Comic Panel 2
La veritat és que no sé quina forma jurídica em convé més ... tu que opines?
Comic Panel 3
La forma jurídica més fàcil, ràpida i barata és l'empresari individual. És molt facil, perquè el nom de l'empresa és el teu nom i el NIF de l'empresa és el teu DNI. Llavors, en el moment que et dones d'alta a hisenda i a la seguretat social ja pots començar a fer la teva activitat.
Comic Panel 4
Entenc que hagi d'anar a hisenda, perquè sé que haig pagar impostos. Però que vol dir donar-me d'alta d'autònom?
Quan estàs contractat , és l'empresa qui paga a la seguretat social una quantitat de doblers cada mes. Aquests, són necessaris per pagar pensions o per pagar als treballador quan estan de baixa. Quan fas feina per compte propi, ets tu qui ha de pagar aquesta quota, d'això se'n diu pagar la quota d'autònom.
Comic Panel 5
Per tant, qualsevol persona que treballi ha de contribuir, pagant una quota a la seguretat social. Té sentit.
Comic Panel 6
És per això, que hem d'anar a la seguretat social, avisar que volem començar a fer una activitat econòmica i que ens cobrin mensualment aquesta quota 377€ , tot i que quan comences et deixen durant una temporada pagar només 50€.
Comic Panel 1
Perfecte. Ja t'he dit que l'empresari individual era una forma jurídica molt senzilla.
Pots anar-hi tu mateixa: hisenda és en el port de MAÓ, i la seguretat social també és a Maó a la Plaça Biosfera. Avui en dia molts de tràmits es poden fer online.
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Per tant si decideixo donar-me d'alta com empresaria individual: hauré d'anar a hisenda a dir que obro una botiga i després a la seguretat social a donar-me d'alta d'autònom... ho he entens bé?
Liquidar (pagar) cada trimestre el IVA i l'IRPF, què és l'impost que paguen els empresaris individuals pels seus beneficis. La quota d'autònom, normalment, te la cobren directament al compte del banc.

Has de saber, que l'empresari individual té inconvenients.
Comic Panel 1
Comic Panel 2
Comic Panel 2
Comic Panel 2
Comic Panel 2
Comic Panel 2
Comic Panel 3
Comic Panel 3
Comic Panel 3
Comic Panel 4
Així ho faré, i després que haure de fer quan ja estigui d'alta?
Comic Panel 5
Comic Panel 6
Quins?
Comic Panel 1
NO EM PREOCUPEN AQUESTS INCONVENIENTS. SERÀ EL PRIMER ANY I NO TROB QUE TINGUI MOLTS DE BENEFICIS. A MÉS, TENC UNS ESTALVIS QUE EM PERMETRAN PAGAR ELS DEUTES EN EL CAS DE VENDRE POC. EM SEMBLA QUE LA FORMA JURÍDICA "EMPRESARI INDIVIDUAL" ÉS PERFECTE PER A MI.
Comic Panel 2
Comic Panel 2
1- Que respons amb tot el teu patrimoni dels deutes de la teva empresa. És a dir, si les coses no van bé, i no pagues els deutes, et podrien llevar la teva casa, el teu cotxe, doblers del teu compte particular...
Comic Panel 3
2- QUE HAURÀS DE POSAR ELS BENEFICIS A LA TEVA DECLARACIÓ DE LA RENDA, I COM L'IRPF ÉS PROGRESSIU POTS ARRIBAR A PAGAR UN % IMPORTANT D'IMPOSTOS (fins un 47%). A LES SOCIETATS LIMITADES PER EXEMPLE NOMÉS PAGUES UN 25%, GUANYIS EL QUE GUANYIS
Comic Panel 1
Comic Panel 2
PrevNext