Book Creator

Vezak vezla, Hrvatica mlada

by Mirjana Dukić

Cover

Loading...
Vezak vezla Hrvatica mlada
Loading...
OŠ Trilj,
4. b razred
Loading...
Loading...
Učiteljica:
Mirjana Dukić
Izražavanje i očuvanje hrvatskog identiteta
Glazba je kroz povijest osim tradicijskog duha, bila i jedan od načina kojim se izražavao i čuvao hrvatski identitet i domoljublje.
Tom obliku iskazivanja ljubavi prema domovini pridružili smo se i mi.

Povodom obilježavanja Dana državnosti, ove godine smo se uz razne aktivnosti odlučili naučiti i otpjevati pjesmu iz naše kulturne baštine, Vezak vezla, Hrvatica mlada.
Pjesma Vezak vezla Hrvatica mlada je povijesna hrvatska budnica domoljubnog karaktera, a mnogima i jedna od najljepših domoljubnih pjesama.

Budnice su domoljubne pjesme namijenjene buđenju nacionalnih osjećaja.
Nastale su 30-tih godina 19. stoljeća u vrijeme ilirskog pokreta i buđenja nacionalne svijesti.
U vrijeme kada su pisane naše najznačajnije budnice, Hrvatska nije bila samostalna država već ugnjetavana pod stranim vladarima. Iz potrebe za otporom stranim vladarima i u borbi za vlastita prava i neovisnost, jedan od načina bile su i pjesme koje će probuditi u hrvatskom narodu ponos te ga potaknuti i ojačati u toj borbi.
Jedna od prvih budnica je budnica Ljudevita Gaja "Još Hrvatska ni propala".
Po uzoru na nju nastaju i ostale budnice koje pjevaju o slavnoj narodnoj prošlosti i tužnoj sadašnjosti, ali izražavaju uvjerenje da je slabost Hrvatske kratkotrajna i da će mladi naraštaj učiniti domovinu opet velikom i snažnom.
Pjesmu Vezak vezla Hrvatica mlada, otpjevali su
razni hrvatski izvođači u domovini i inozemstvu.

U pjesmi se nabrajaju hrvatske povijesne osobe zaslužne za hrvatsku neovisnost i slobodu, o kojima smo ove godine jako puno naučili u školi.
Prva kitica ističe ime prvoga hrvatskog kralja – kralja Tomislava.
Tomislav je bio prvi hrvatski vladar koji je koristio naslov kralja. Upravljao je dalmatinskim gradovima i otocima, koji su inače bili u vlasti Bizanta. Uspješno je ratovao protiv Mađara i Bugara. Ujedinio je Panonsku i Primorsku Hrvatsku. Za kralja se okrunio 925. nakon pobjeda nad Mađarima i Bugarima.   
PrevNext