Book Creator

24 май -Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

by Eliya Ivanova

Cover

Loading...
24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
Loading...
24 май е денят,в който всеки българин се гордее ,че е потомък на нация ,която има своето място в историята на Европа.
Този празник е символ на достойнство,традиция и духовност.
24 май е най-светлият,най-съкровеният български празник-денят на светите братя Кирил и Методий.
Началото му поставили преди повече от 150 години учителите и учениците от Пловдив и Шумен.Те първи организирали тържества в чест на светите братя Кирил и Методий.
На тази дата нашият народ се прекланя пред създателите на славянската писменост и пред делото на техните ученици.Учениците на Кирил и Методий станали първите учители. Затова 24 май е още и ден на българската просвета.24 май е и ден на българската култура,на всички художници,композитори,актьори и др.
Около 855 година двамата братя започват своята работа по изготвянето на славянската писменост и създават първите преводи от гръцки на славянски език.
Кирилицата е създадена на основата на глаголицата и се използва и до днес в много славянски езици.
По време на най-значимата си мисия-Моравската,солунските просветители обучават голям брой ученици.Те продължават мисионерската и просветителска дейност на своите учители,като извършват богослужение на славянски език и разпространяват славянската писменост .
До нас са достигнали само няколко имена на преки ученици на Кирил и Методий.Това са Сава,Климент,Горазд,Наум и Ангеларий.
За химн на българската просвета е обявена песента "Върви, народе възродени" по стиховете на Стоян Михайловски и музика от Панайот Пипков. Известна е още и като "Химн на Св.Св Кирил и Методий".
PrevNext