Book Creator

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ

by οι μαθητές του Στ΄2

Pages 2 and 3 of 26

Loading...
Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Το Μοσχάτο είναι νότιο προάστιο της Αθήνας, δημοτική ενότητα και έδρα του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών.
Οριοθετείται δυτικά από τον Κηφισό και ανατολικά από την τεχνητή κοίτη του Ιλισσού, ενώ νοτίως βρέχεται από τον Φαληρικό όρμο. Το βόρειο τμήμα του διασχίζουν οι γραμμές του Ηλεκτρικού και η οδός Πειραιώς που χωρίζουν την περιοχή κατοικίας από τη βιομηχανική περιοχή του Μοσχάτου, η οποία περιλαμβάνει βιοτεχνίες υποδημάτων, ενδυμάτων, τροφίμων, κεραμικών και οικοδομικών υλικών.

Η Iστορία του Μοσχάτου
ξεκινάει αμυδρά από την προϊστορική εποχή για να γίνει πιο συγκεκριμένη στους κλασσικούς χρόνους, από τους οποίους τα σχετικά αρχαιολογικά ευρήματα δεν είναι ευκαταφρόνητα. Στη συνέχεια η μεγάλη σκοτεινή περίοδος που εκτείνεται ως τους νεότερους χρόνους, περιμένει εκείνους που θα τη φωτίσουν.Γεωλογικά, το Μοσχάτο κυριολεκτικά «αναδύθηκε» από τα νερά του Σαρωνικού.
Loading...
Loading...
∞από τη σελίδα του Δήμου
Loading...
Κατά τα προϊστορικά χρόνια και ως την εποχή του Θεμιστοκλή (5ος αιώνας π.Χ.) ο Πειραιάς ήταν νησί, μια περιοχή αποκομένη από μια αβαθή θαλασσινή λωρίδα που άρχιζε από το σημερινό Ν. Φάληρο και κατέληγε στην περιοχή του Ι. Ν. Αγ. Διονυσίου, στα δυτικά του πειραϊκού λιμανιού.Ο Κηφισός είχε τις εκβολές του μέσα στο αρχαίο λιμάνι του Κάνθαρου, το σημερινό εμπορικό λιμάνι. Για ν’ αποφευχθεί όμως η επίχωση του λιμανιού, οι Αθηναίοι οδήγησαν τις εκβολές του ποταμού στην παραλία του σημερινού Μοσχάτου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ταχύτερη πρόσχωση του φαληρικού όρμου.Με τη γεωλογική εκείνη μεταβολή ο κοίλος φαληρικός όρμος κατακλύστηκε προοδευτικά από τα φερτά υλικά του ποταμού και των χειμάρρων και από εκείνη την περίοδο μπορούμε να κάνουμε πια λόγο για την εμφάνιση και το σχηματισμό του Μοσχάτου. Οι διάφορες και ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις αρχαιοτήτων που έγιναν κατά καιρούς στο χώρο του δήμου του Μοσχάτου δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι κατά την αρχαιότητα το Μοσχάτο είχε κατοικηθεί και αποτελούσε τμήμα ή οικισμό κάποιου δήμου της αρχαίας Αθήνας.
Loading...
Από την εποχή της ρωμαϊκής Εγνατίας μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί πολλοί δρόμοι που συνδέουν τόπους μεταξύ τους και βοηθούν τους ανθρώπους στην επικοινωνία.
    Αρχικά η ονοματοδοσία εξυπηρετούσε πρακτικούς λόγους και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως σε πολλά χωριά οι δρόμοι δεν είχαν ονόματα μέχρι λίγα χρόνια πριν, αφού οι κάτοικοι γνωρίζονται μεταξύ τους
Παλιότερα, οι δρόμοι έπαιρναν το όνομά τους από ένα τοπωνύμιο ,από τον τόπο κατοικίας κάποιου πασίγνωστου προσώπου κ. λ. π
Στα επόμενα χρόνια με την ανάπτυξη των πόλεων- εξαιτίας της αύξησης των κατοίκων- και τη χάραξη νέων δρόμων βλέπουμε σημαντικά πρόσωπα από το χώρο της Πολιτικής ,της Επιστήμης, των Καλών Τεχνών να δίνουν το όνομά τους στους δρόμους. αφού έτσι δινόταν η δυνατότητα απόδοσης τιμής σε ένα πρόσωπο με σημαντική προσφορά.
Για τα ονόματα των δρόμων αποφασίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα το δημοτικό Συμβούλιο .Τα μέλη του είναι ο πρόεδρος, ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί Σύμβουλοι. Μερικές φορές η πρόταση για ονομασία ή μετονομασία γίνεται ύστερα από σχετικό αίτημα των κατοίκων με τη συλλογή υπογραφών .

Ας γνωρίσουμε την ιστορία από κάποιους δρόμους της πόλης μας...