Book Creator

Delta si Estuarul

by Răzvan Ștefan Costache

Cover

Loading...
Loading...
Delta si Estuarul
Ce înseamnă deltă?
Pentru a vedea care sunt difernțele dintre estuar și deltă este nevoie să știm ce înseamnă și deltă. Așadar, delta este definită ca forma de relief creată din depunerea de nisip, argilă și mâl aduse de râu, pe măsură ce râul intră într-un alt râu, mare, ocean, lac etc. Apare acolo unde râul se unește cu un curs de apă mai mare al cărui debit de apă este lentă și nu este capabilă să transporte sedimentul furnizata, astfel că îl lasă la gura râului.
Delta este formată prin depunerea continuă de sedimente, ceea ce face ca apa să fie puțin adâncă, iar forma de relief să se ridice deasupra nivelului mării. O deltă este împărțită în patru părți, adică subapoasă, subaeriană, câmpie inferioară a deltei, câmpie a deltei superioare.
Ce înseamnă estuar?
Estuarul este un tip de gură de vărsare a unui fluviu sau a unui râu în mare sau în ocean. Are de cele mai multe ori forma unei pâlnii. Se formează la țărmul mărilor și oceanelor cu maree puternice, care împiedică acumularea aluviunilor; altfel, în zonele cu maree reduse, gura de vărsare ia forma unei delte sau a unui liman. Exemple tipice sunt estuarele fluviilor Amazon din BraziliaSaint Lawrence din CanadaTamisa din Anglia sau Tejo din Portugalia.

Cel mai mare estuar este Río de la Plata, format la vărsarea râurilorParaná și Uruguay, având o lungime de 290 km și lățimea de 220 km.
În funcție de locație și climă, dimensiunea și forma estuarului pot diferi. În plus, nivelul apei și salinitatea variază în funcție de maree.
Există patru tipuri diferite de estuare în funcție de baza formării lor.
-estuare de câmpie de coastă;
-estuare tectonice;
-estuare construite de baraje;
-estuare de fiord.
Estuarele oferă un habiat pentru un număr mare de organisme, precum peștii și păsările migratoare. Cele două mari provocări aduse viețuitoarelor din estuare sunt variația salinității și sedimentele.
Diferențele dintre estuar și deltă
În timp ce un estuar este un corp de apă semiînchis, unde râul se întâlnește cu oceanul, delta este o câmpie joasă, formată prin acumularea de aluviuni.

Diferențele principale dintre estuar și deltă sunt:

-Prin estuar înțelegem un corp de apă semiînchis, format din apă sărata. - Este un loc unde râul se întâlnește cu marea. Pe de altă parte, delta este definită ca fiind zonele umede, care se formează atunci când un râu care se mișcă rapid se alătură unui corp de apă care se mișcă lentă și, astfel, golește sedimentele la gura sa.

-Estuarul este de obicei în formă de pâlnie, gura unui râu de unde se deplasează și ies mareele. Dimpotrivă, Delta este un teren triunghiular la gura râului traversată de ape.

-Râurile care întâlnesc maree înaltă au mai multe șanse să formeze estuar. În schimb, delta se formează atunci când râurile sunt martorii mareelor joase.

-Terenul deltei este fertil. În schimb, zona din apropierea estuarului nu este fertilă.

-Delta este bună pentru activități agricole, în timp ce activitățile de pescuit sunt potrivite în regiunile estuare.
Lista fluviilor din Africa:
1.Nil se varsă în Marea Mediterană prin delta.
2.Orange - se varsă în Atlanticul de Sud prin delta.
3.Zambezi  se varsă în Oceanul Indian prin delta.
4.Niger  se varsă printr-o deltă largă de 200 km în Golful Guinea.
5.Congo se varsă in Oceanul Atlantic prin estuar.
Fluvii din America de Sud:
1.Amazon - se varsă în Oceanul Atlantic prin estuar.
2.Paraná -se varsă în Río de la Plata prin estuar.
3.Uruguay -se varsă în Río de la Plata prin estuar.
4. Iguazu- inainte de vărsarea lui în Río Paraná, formează cascadele Garganta del Diablo .
5.Orincoco - se varsă în Oceanul Atlantic prin delta.
PrevNext