Book Creator

Παίζουμε και μαθαίνουμε !!!

by etsi

Cover

Loading...
1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
Ε΄ΤΑΞΗ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠ/ΚΟΣ: ΕΥΘΥΜΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ- ΠΑΛΑΣΚΑ
Loading...
1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ:

ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ!!!
Μέσα από τις 7 ενότητες του εργαστηρίου τα παιδιά καλλιέργησαν και ενίσχυσαν τον αλτρουισμό, την ενσυναίσθηση, την αισιοδοξία, το χιούμορ, τη δημιουργικότητα, την έκφραση συναισθήματος, την ανθεκτικότητα, την αυτοεκτίμηση, την αυτεπίγνωση και την υπευθυνότητα, ώστε να βοηθηθούν , να γίνουν ακόμη πιο δεκτικοί/ες, στη δυνατότητα κατανόησης, συνύπαρξης, συνεργασίας και φιλίας, με τον/την άλλο/η, τον/την διαφορετικό/ή.
Οι μαθητές της Ε΄τάξης συνεργάστηκαν στην πραγματοποίηση του 1ου εργαστηρίου χωρισμένοι σε ομάδες των 5 ατόμων.
1ο Εργαστήριο: Εισαγωγή
Τι είναι «ταυτότητα»! Ο/Η εκπαιδευτικός εξηγεί στους μαθητές/τριες πως στόχος του μαθήματος είναι να κατανοήσουν την έννοια της «ταυτότητας» ενός ατόμου.
Σχηματίζουν ένα κύκλο και περιγράφουν με ένα επίθετο τον εαυτό τους. Για να μιλήσει ο/η επόμενος/η του/της πετούν ένα μπαλάκι. Αυτό γίνεται μέχρι να μιλήσουν όλα τα παιδιά.
ΤΟ ΣΥΝΝΕΦΟΛΕΞΟ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
Οι μαθητές/τριες βρίσκουν λέξεις που χαρακτηρίζουν την ταυτότητα ενός ατόμου.
Οι λέξεις καταγράφονται στον πίνακα και στη συνέχεια, με την βοήθεια του υπολογιστή, δημιουργούμε ένα συννεφόλεξο με αυτές τις λέξεις.
Μια εικόνα χίλιες λέξεις!!!
Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες είδαν στον προβολέα φωτογραφίες παιδιών από διάφορες χώρες με διαφορετικά χαρακτηριστικά (εθνικότητα, θρησκεία, χρώμα κ.λπ). Ζητήθηκε από τους μαθητές/τριες, πέρα από τα προφανή χαρακτηριστικά που βλέπουμε στις φωτογραφίες, να δημιουργήσουν, ανά ομάδα, σε μία κόλλα χαρτί δύο λίστες: μία με τα κοινά χαρακτηριστικά, τις εμπειρίες και τα ενδιαφέροντα που μπορεί να έχουν με τα παιδιά των φωτογραφιών και μία με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχουν .
Πες το χωρίς λέξεις!!!


Παντομίμα-μη λεκτική επικοινωνία.
Τα παιδιά συνέχισαν σε ομάδες.
Ένας/Μία μαθητής/τρια από κάθε ομάδα πήρε από το «Κουτί της Ταυτότητας» (ένα απλό χάρτινο κουτί) ένα κλειστό χαρτάκι με μία λέξη κλειδί, όπως: εαυτός, άλλος, συνεργασία, κοινότητα, ομαδική εργασία, κ.λπ.
Ανάλογα με τη λέξη που είχε, έπρεπε με παντομίμα να δώσει στους συμμαθητές/τριες να καταλάβουν τι ήθελε να τους πει.
Ήταν η πιο ευχάριστη διαδικασία που έζησαν στο 1ο εργαστήριο και ζητούσαν κι άλλο!!!

Έτσι, με τόσο ευχάριστο τρόπο, έκλεισε το 1ο εργαστήριο...
PrevNext