Book Creator

Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

by Alexandra Gerakini

Cover

Loading...
Loading...
Κείμενα των μαθητών του Β3 και Β4 του 6ου Γυμνασίου Καβάλας με αφορμή την ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο του Β.Παπαθεοδώρου «Το ημερολόγιο ενός δειλού»
6/03/2021, Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού
Αγαπητέ Θοδωρή,
Με λένε Μ…. και πρόσφατα έμαθα από τον Κώστα για τον εκφοβισμό που δέχεσαι από κάποια παιδιά τα οποία πιθανώς να έχουν σύμπλεγμα κατωτερότητας. Σου γράφω αυτό το μέιλ για να σε συμβουλεύσω, να σου πω πως θα βγεις από αυτή την κατάσταση.
Αρχικά, μίλα στους γονείς σου και στους καθηγητές σου. Αυτοί σίγουρα θα ξέρουν και θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις αυτά τα παιδιά. Αν τα πράγματα δεν καλυτερεύσουν, επικοινώνησε με <<Το χαμόγελο του παιδιού>> ή με την αστυνομία.
Επιπλέον, πρέπει να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση. Αποδέξου τον εαυτό σου έτσι όπως είναι. Χαζός; Χαζός. Έξυπνος; Έξυπνος. Χοντρός; Χοντρός. Μικροκαμωμένος; Μικροκαμωμένος. Λιγνός; Λιγνός. Και να σε προσβάλει κάποιος, μην δώσεις σημασία. Υπερασπίσου την θέση σου.
Αυτές ήταν οι συμβουλές μου. Απάντησε μου και ενημέρωσε με για τις εξελίξεις, αν σταμάτησαν τον εκφοβισμό ή όχι.
Φιλικά,
Μ…..

Αγαπημένε μου φίλε Θοδωρή,
Ξέρω το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις και θα ήθελα να σου δώσω μια συμβουλή. Είναι πολύ ωραίο που έχεις καλούς φίλους να σε στηρίζουν αλλά νομίζω πως θα πρέπει να μιλήσεις στους γονείς σου. Εκείνοι ξέρουν τι να κάνουν και πώς να σε βοηθήσουν. Οι γονείς είναι αυτοί που μας αγαπούν και θέλουν το καλό μας, μην φοβηθείς να μιλήσεις για το πρόβλημά σου, πρέπει να το κάνεις γνωστό και στους καθηγητές γιατί έτσι μόνο θα σταματήσει αυτή η κατάσταση . Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να τιμωρηθούν και όλο αυτό να γίνει παράδειγμα για όποιον θελήσει να κάνει το ίδιο.
 Μ…..
Αγαπητέ Θοδωρή,
  Ξέρω πως βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση με όλα αυτά που περνάς αυτόν τον καιρό και αποφάσισα να σου στείλω αυτό το μέιλ για να σε βοηθήσω όσο μπορώ και να σε συμβουλεύσω. Καταλαβαίνω πως κάποια άτομα μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις άσχημα και να αισθάνεσαι ανεπιθύμητος αλλά εσύ μην αφήνεις αρνητικά συναισθήματα να σε καταβάλουν. Συλλογίσου και σκέψου πως αυτές οι συμπεριφορές και αυτά τα άτομα που γνωρίζεις τώρα είναι απλά μία στάση στην ζωή σου. Μπορείς λοιπόν να αποφύγεις αυτές τις καταστάσεις  αλλά καλύτερα, μπορείς να μάθεις μέσα από αυτές. Μάθε να γίνεσαι δυνατότερος. Μάθε να αποδέχεσαι τον εαυτό σου όπως είναι. Μάθε να χειρίζεσαι τα συναισθήματα σου. Και το πιο σημαντικό, μάθε να εκτιμάς τους ανθρώπους γύρω σου που σε βοηθούν. Βέβαια, κατανοώ πως οι μέρες που περνάς είναι δύσκολες. Θα σε συμβούλευα να μιλήσεις με κάποιον μεγαλύτερο που εμπιστεύεσαι και νοιώθεις άνετα. Αυτό θα σε βοηθήσει να εκφραστείς αλλά και να ακούσεις την γνώμη κάποιου άλλου. Επίσης, μπορείς να προσπαθήσεις να μιλήσεις με τα άτομα που σε ενοχλούν για να καταλάβεις ποια είναι η αιτία του προβλήματος. Βέβαια, αν δεν συμβιβαστούν με την ήρεμη συζήτηση, τότε απλά αγνόησε τους όσο περισσότερο μπορείς. Μην θυμώνεις με τα άτομα αυτά. Να τα λυπάσαι σκεπτόμενος πως ίσως έχουν και εκείνα περάσει από τέτοιες καταστάσεις. Ελπίζω να σε βοήθησα! Πιστεύω πως αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μου θα τα ξεπεράσεις όλα όσα σου συμβαίνουν πιο εύκολα! Μην ξεχνάς πως για οτιδήποτε χρειαστείς, μπορείς να μου επικοινωνείς μαζί μου!
  Με πολύ αγάπη,
Η φίλη σου Σ…..
Αγαπητέ Θοδωρή,

 σου γράφω αυτό το mail για να σε βοηθήσω στο πρόβλημά σου. Ξέρω ότι αυτό που περνάς είναι δύσκολο. Το bullying στις μέρες μας έχει ξεφύγει. Μην αισθάνεσαι άσχημα επειδή έχεις περισσότερα κιλά από τα άλλα παιδιά. Ό,τι και να σου λένε μην το κάνεις. Πολλά παιδιά σαν και εσένα έχουν το ίδιο πρόβλημα. Να ξέρεις ότι αυτό κάποια στιγμή θα τελειώσει.
Κάνε κουράγιο.  

 Φίλε μου Θοδωρή,

Έμαθα ότι στο πάρτυ της τάξης σου, όπου πήγες, ήρθες αντιμέτωπος με κάποια προβλήματα τα οποία ο καθένας μας θα μπορούσες α αντιμετωπίσει.
Για να μην ξανάρθεις σε αυτή την δύσκολη θέση θα μπορούσες να μιλήσεις στους γονείς σου για τα παιδιά που σε ενοχλούν. Ο εκφοβισμός είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα. Επηρεάζει αρνητικά την απόδοση σου ως μαθητή, μπορεί να σε οδηγήσει σε κατάθλιψη ή να έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση. Το να μιλήσεις στους γονείς σου, πιστεύω πως είναι η καλύτερη λύση. Μην ανησυχείς, αν μιλήσεις θα βρεθεί κάποια λύση και όλα θα πάνε καλά. Αν δεν θες να μιλήσεις στους γονείς σου τότε μπορείς να απευθυνθείς στον ψυχολόγο του σχολείου σου. Αν πάλι πιστεύεις ότι είναι καλύτερο να μιλήσεις σε κάποιο συνομήλικο σου μπορείς να τους εξηγήσεις τι συμβαίνει και θα σε βοηθήσουν.
Ελπίζω να έδωσα κάποια λύση στο θέμα που σε απασχολεί.
Ο φίλος σου,
Β…….
Αγαπητέ Θοδωρή,
Σου στέλνω αυτό μέιλ για να σου μιλήσω για τον σχολικό εκφοβισμό. Θέλω να ξέρεις ότι δεν είσαι το μόνο θύμα εκφοβισμού. Πολλά παιδιά το έχουν βιώσει σε διάφορες ηλικίες και με διάφορους τρόπους όπως μέσω διαδικτύου. Βέβαια υπάρχει και η λεκτική βία αλλά και η σωματική βία ως τρόποι σχολικού εκφοβισμού. Σύντομα πιστεύω πως αυτό ζήτημα εις βάρος σου θα κλείσει και κανείς δεν θα τολμήσει να σε εκφοβίσει. Πρώτα καλύτερα θα είναι να μην δίνεις σημασία σε αυτά τα άτομα, δεν χρειάζεται να τα κάνεις παρέα διότι έτσι θα σε εκμεταλλευτούν. Όση λιγότερη σημασία τους δίνεις τόσο πιο πολύ θα εκνευριστούν και με το καιρό θα σταματήσουν τις προσπάθειες προς στο πρόσωπο σου. Πιστεύω πως αυτή είναι η ιδανική λύση. Αυτά ήθελα να σου πω σήμερα. Άμα ακολουθήσεις την συμβουλή μου και με τον καιρό δεν σταματάνε μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου.
Με αγάπη
 Η……  
Αγαπητέ Θοδωρή,
Ξέρω πως είναι δύσκολο να περιγράψω ή να αναφέρω, λέξεις που δείχνουν τα συναισθήματά ή έστω τη κατάσταση που έζησες. Δεν έχω να σου πω πολλά, όμως άκου καλά. Πιστεύεις ότι όλο αυτό, αν κατέληγε σε θέμα Δικαιοσύνης, θα έφτανε κάπου ; ξέρω σου μιλάω για κάτι τελείως διαφορετικό, αλλά για κάποιο λόγο αισθάνομαι ότι έχει σχέση. Άτομα που έχουν περάσει κατάσταση σχολικού εκφοβισμού , δεν τολμάνε να μιλήσουν, έστω κι αν τολμήσουν να μιλήσουν, ξέρουν ότι δεν πρόκειται να καταλήξει πουθενά όλο αυτό, το πολύ πολύ ,να μαζευτούν τα παιδιά στο γραφείο του διευθυντή, να ζητήσουν μια ψεύτικη συγνώμη και το θέμα έληξε εκεί με το συγκεκριμένο παιδί και πολύ πιθανό να συνεχιστεί με κάποιο άλλο. Ανέφερα πριν λίγο τη δικαιοσύνη, γιατί πιστεύω πως ένα θύμα, πολλές φορές δε μιλάει γιατί ξέρει ότι τα λόγια του, θα πάνε στα σκουπίδια, βλέπεις αυτό που σου περιγράφω τώρα το έχω ζήσει από πρώτο χέρι. Έτσι πιστεύω γίνεται αυτά τα χρόνια, συνήθως τα παιδιά δηλαδή οι θύτες , είναι παιδιά επωνύμων και ισχυρών ανθρώπων, μπορεί να έχουν μια συγγένεια η μία άκρη που να τους επιτρέπει να κάνουν ό,τι θέλουν σε όποιο θέλουν, χωρίς κανένα απολύτως τίμημα, χωρίς καμιά τιμωρία και να την πληρώνει κάποιος άδικα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα παιδί που καταστρέφεται όλοι σχολική του ηλικία.
PrevNext