Book Creator

Παραδοσιακά φαγητά της Ελλάδας

by Μαριλία Φραγκούλια

Cover

Loading...
Παραδοσιακά φαγητά της Ελλάδας
Loading...
Προτάσεις για βιώσιμη διατροφή
Loading...
Loading...
Γενικό Λύκειο Παραλίας
Σχ. έτος: 2021-2022
Comic Panel 1
Αυτό είναι ένα βιβλίο συνταγών που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγωγής Υγείας "Περιβάλλον και Διατροφή" και εντάσσεται στην ευρύτερη υλοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ "A lesson in sustainability. Make your school greener and yourself too".

Οι συνταγές είναι απλά Ελληνικά παραδοσιακά πιάτα βασισμένα στη Μεσογειακή Διατροφή και επιλέχτηκαν, παρασκευάστηκαν στο σπίτι και φωτογραφήθηκαν από τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ο σκοπός της δημιουργίας αυτού του βιβλίου είναι να προωθήσει ένα βιώσιμο τρόπο διατροφής, με σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοση.
Καλή ανάγνωση
Καλωσήρθατε
Comic Panel 1
Βιώσιμη διατροφή
Μεσογειακή Διατροφή
σελ. 4-5
σελ. 6-7
Ελληνική κουζίνα
σελ. 8-9
Καθαρόπιτα - Ηπειρώτικη ζυμαρόπιτα:
σελ. 12-13
Χοντρομπίγουλη
σελ. 14-15
Καγιανάς - Στραπατσάδα
Μπριάμ
σελ. 16-17
σελ. 18-19
Ρεβιθόσουπα
σελ. 20-21
Ξερά φασόλια χάντρες
σελ. 22-23
Κολοκυθοκεφτέδες
σελ. 24-25
Σπανακόπιτα
Μελαχρινό ή φτωχό
σελ. 26-27
Συντακτική ομάδα
σελ. 28-29
σελ. 30
Περιεχόμενα
Βιώσιμη Διατροφή
Ως βιώσιμη διατροφή ορίζεται η διατροφή που έχει:
·      μειωμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο,
·      σέβεται και προστατεύει τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος και
·      συμβάλλει στην επαρκή θρέψη.
Χρήσιμες συμβουλές
Ψωνίζουμε τοπικά, εποχιακά προϊόντα. Για την μεταφορά των τροφίμων χρησιμοποιούνται καύσιμα. Όσο περισσότερο αποθηκεύονται τα τρόφιμα τόσο περισσότερο υποβαθμίζονται τα θρεπτικά τους συστατικά. Αγοράζοντας φρούτα και λαχανικά που παράγονται τοπικά στηρίζουμε την τοπική οικονομία.

Έμφαση στις φυτικές τροφές. Επιλέγουμε καθημερινά ποικιλία φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών και ξηρών καρπών. Μαγειρεύουμε ξεκινώντας από τα λαχανικά είναι που διαθέσιμα και βρίσκουμε τρόπους για να νοστιμίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε κάποια πηγή πρωτεΐνης, δηλαδή κρέας (με μέτρο), τυρί, αβγό ή κάποια φυτική πηγή όπως τα όσπρια.

Περιορίζουμε την κατανάλωση τροφίμων επεξεργασμένων, τα οποία είναι πλούσια σε αλάτι, απλά σάκχαρα και λιπαρά. Όσο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής έχει ένα συσκευασμένο τρόφιμο τόσο λιγότερα θρεπτικά συστατικά περιέχει.

Περιορίζουμε την σπατάλη τροφίμων. Μαγειρεύουμε όση ποσότητα χρειάζεται. Αν περισσέψει λίγο φαγητό μπορεί να «μεταμορφωθεί» σε άλλο γεύμα. Ελέγχουμε τις ημερομηνίες λήξης και δεν αγοράζουμε τρόφιμα που δεν προλαβαίνουμε να καταναλώσουμε.
Μεσογειακή Διατροφή
PrevNext