Book Creator

150 години история!

by Люба Петрова

Cover

Loading...
150 години история!

Средно училище "Христо Ботев"

село Ветрино
150 години история!
История, започваща от едни различни за нас времена, изпълнена с много предизвикателства, близка до много хора в село Ветрино.
Всички пътища ще ме връщат тук...
Всеки път, когато минавам покрай моето любимо, първо училище, сърцето ми трепва. Никога не се забравя мястото, където си се научил да пишеш своите първи думи, където си се сприятелил с най-верните приятели и където си създал най-безгрижните спомени. През всичките тези години нашето училище е променяло облика си, но никога не е губило магията си. Нашите учители винаги са били най-добрите, а ние учениците, винаги сме се чувствали разбрани, безгрижни и щастливи. 
Пожелавам през следващите години на всички учители, които преподават и ще преподават в СУ „Христо Ботев“, много усмихнати дни, любов към професията и много търпение към техните ученици. А на всички ученици пожелавам да бъдат много отзивчиви, много безгрижни и да оценяват повече годините, прекарани на това прекрасно място, наречено училище, защото след време всички пътища ще ви връщат тук.
Честита 150-та годишнина, мило училище!

Мила Георгиева, випуск 2016
Началото...
Началото е трудно. Във времена на робство са се намерили хора със свободен ум, будна съвест и жадни за наука. И така през далечната 1863 година се заражда идеята за училище в село Ясъ тепе. Това е годината, в която за първи път се извършва богослужение на български език, от свещеника на село Кутлубей - поп Костадин...
За мен е чест вече 24 години да бъда директор на училището с век и половина история, носещо името на великия поет революционер Христо Ботев. Това е моето училище от детството, отворило моя прозорец към света; тук срещнах съпруга си; тук учиха нашите деца; тук учителства дъщеря ни. Средно училище „Христо Ботев“ е моят живот! То е споменът ми за детството, за младостта, за приятелството, за успеха, за удовлетвореността, за обичта, за делниците, за празниците, за колегите, за поколения ученици, за лагери и екскурзии, за ВСИЧКО.
Ето защо, желая на училището по повод 150-годишния му юбилей да не спира да се развива, да бъде пълно с ученици, да има винаги достойни учители, които с нестихваща жар да творят неговата история, да бъде гордост за ученици, учители и общественост!
Да пребъде това свято за мен място!

Светлана Петрова, директор на СУ "Христо Ботев"
Най-прекрасният празник е този, който си заслужил с тежкия труд на делниците си. Умората, тревогата, напрегнатите моменти и трудните спорове – всичко се стопява и изчезва, когато зазвучат свещените слова „върви, народе възродени“... И когато знаеш, че си част от този празник на знанието, на просветлението и възвисяването на душата. 
Пожелавам на нашето училище да продължи този вековен път на просветление и възвисяване, на смирение и гордост, на българщина!
Пожелавам на учениците му да откриват в себе си любопитството и нестихващия копнеж към знанието. В детските си лудории и в нашето мърморене да откриват доброто и любовта като философия на живота.
Пожелавам на учителите му да възпитават с обич и грижа, да разпалват непрекъснато любопитството към науката и към загадките на живота, да мотивират търсенето на отговори, без да бързат да дават отговори... И да не забравят, че „всеки, който възвишава себе си, ще се смири; и който смири себе си, ще се възвиси.“
Пожелавам на всеки един бъдещ ден на това училище да бъде смислен, интересен, наситен с емоции, млад и добър, топъл и жизнен, да бъде „на ползу роду“!
Пожелавам си някой ден, в бъдещето, когато идните разгърнат нашите летописни книги, нашите дневници – хартиени и електронни – да усетят признателност, че ни е имало...

Севдалина Бъчварова, зам.-директор по уч. дейност
...Необходимостта от самостоятелна църква се осмисля и бързо се подема акция между българите за събиране на средства за строеж на храм и стая към църквата, в която обучават /заимстват/ децата от селото...
...С подкрепата на тогавашния кмет на селото – Хасан Чауш се правят първите постъпления за строежа. Селяните искат разрешение от Абдул Азис - султан на Османската империя. Когато получават съгласието му, започват да строят църквата.
И все пак, за да има мир в селото, църквата в Ясъ тепе е трябвало да бъде ниско в земята и задължително да е по-ниска от джамията...
Честит юбилей на всички бивши и настоящи учители и ученици на СУ „Христо Ботев“ - с. Ветрино!
През 150-годишното си развитие училището е създавало поколения от талантливи подрастващи, намерили своята успешна житейска реализация и прославили името му. То ги създава и днес, във време на изключителни предизвикателства.
Нека нашето училище, озаряващо с лъчите на знанието и науката много поколения възпитаници, да пребъде през вековете!
НА ДОБЪР ЧАС, БОТЕВЦИ!

Марина Христова, бивш възпитаник на училището
...В кратък период от време средствата за храма са събрани и през 1870 година строежът е завършен. 
За бързите темпове и желанието на хората да си имат църква, говорят спомените на търговец, който казва, че когато е отивал за Цариград, видял, че строежът започнал, а когато се връщал, ясътепенци довършвали строежа...
Малко селце и община, 
малко училище,
150 години живот,
150 години образование, 
което е развило доста млади и упорити човеци и продължава да го прави.
150 години смях, забава, борби, преживявания, сълзи, спомени, приятелства, колегиалност – 
всичко това е СУ „Христо Ботев“!
Пожелавам на всички учители и ученици, които в момента учат и възпитават бъдещето ни, да поддържат този 150-годишен дух до живот. Нека пътя на моето и вашето училище бъде изпълнен с лъч светлина!

Арзу Ебазерова, випуск 2021
PrevNext