Book Creator

Gólya-fecske híradó

by Sarosi Timi

Pages 2 and 3 of 21

Loading...
Nézzétek csak, mik repülnek ott oly magasan?
Loading...
Loading...
Loading...
Lessük meg a gólyát!
Loading...
A gólya külseje
Messziről is látjuk, hogy hosszú, piros csőre és hosszú lába van. Tolla fehér, de szárnyai végén fekete tollak is láthatók. Szárnyai szélesek
Létezik fekete gólya is, de abból sokkal kevesebb él. Ritkán találkozhatunk velük, mert az emberek környezetét nem kedvelik, legszívesebben vízparti erdőkben élnek.
Hogyan viselkedik a gólya?
Amikor a gólya repül, kinyújtja hosszú lábát és a nyakát, kitárja széles szárnyait. Próbáld meg te is utánozni! Gyakran látunk gólyákat egy lábon állni. A kutatók szerint ez azért lehet, mert a gólya pihenteti az egyik lábát.
Amikor a gólyapár üdvözli egymást, fejüket hátrahajtva kelepelnek. Ezt a hangot úgy adják ki, hogy a csőrüket gyorsan összeütögetik.
Nézzétek meg ebben a videóban: https://youtu.be/y-5xhzs77eY
Hol lakik a gólya?
Kedveli a vízparti területeket, nedves réteket, ezek közelében, ember lakta területen épít fészket.
Egy-egy gólyafészek nagyon nagy méretű, hiszen több gólyának is helyet kell adjon. (Ha van otthon mérőszalagotok, nézzétek meg, mekkora 1- 1,5 méter! Ilyen nagy egy gólyafészek.) Először az apa gólya érkezik meg, és kezdi el a régi fészek építését, felújítását. Ehhez vastag gallyakat, füvet, faleveleket, tollat és földet is használ, de sokszor beépít rongyokat, papírt is. Gyakran különös dolgokat is behord a gólya a fészekbe. Találtak ott már például cipőt, egyéb használati eszközöket is.Nézzétek meg az alábbi képeket, milyen sok helyen fészkelhet a gólya! Felismered, hova építette a fészkét?
PrevNext