Book Creator

25η Μαρτίου 1821 ( Ε΄- ΣΤ΄)

by Eleni Psarogiorgou

Pages 4 and 5 of 21

Loading...
Από την Καθαρά Δευτέρα και για τις επόμενες πέντε εβδομάδες, κάθε Παρασκευή στις Εκκλησίες ακούγεται ο Ακάθιστος Ύμνος.
Ο Ακάθιστος ύμνος χαρακτηρίζεται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας.
Κατά το έτος 626 η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε από τους Πέρσες και τους Αβάρους. Ο βασιλιάς Ηράκλειος απουσίαζε στη Μικρά Ασία σε πόλεμο κατά των Περσών. Τότε ο φρούραρχος Βώνος μαζί με τον Πατριάρχη Σέργιο ανέλαβαν την υπεράσπιση της αυτοκρατορίας. Ο Πατριάρχης περιέτρεχε τη πόλη με την εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας και ενθάρρυνε τα πλήθη και τους μαχητές.
Ξαφνικά, έγινε φοβερός ανεμοστρόβιλος που δημιούργησε τρικυμία και κατέστρεψε τον εχθρικό στόλο και τη νύκτα της 7ης προς την 8η Αυγούστου, αναγκάσθηκαν να φύγουν άπρακτοι.
Ο λαός πανηγυρίζοντας τη σωτηρία του, συγκεντρώθηκε στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών και όλοι όρθιοι έψαλλαν τον από τότε λεγόμενο «Ακάθιστο Ύμνο» στην Παναγία, αποδίδοντας τα «νικητήρια» και την ευγνωμοσύνη τους στην Υπέρμαχο στρατηγό.
Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι ο ύμνος έπρεπε να προϋπήρχε στη λειτουργική πράξη και μάλλον ήταν καθιερωμένος στην αγρυπνία της 15ης Αυγούστου στη Βλαχέρνα.
Ο ύμνος αναφέρεται σε όλο το μυστήριο της ενανθρώπησης του Χριστού, στο οποίο είναι βασικός παράγοντας η Θεοτόκος.
Loading...
Το προοίμιο: " Τη Υπερμάχω Στρατηγώ" είναι πολύ γνωστό.
Loading...
Σ’ Εσένα Θεοτόκε, την Υπέρμαχο Στρατηγό, η Πόλη σου αποδίδει τη νίκη. Και σου αναπέμπει θερμές ευχαριστίες, επειδή λυτρωθήκαμε απ’ τις συμφορές. Εσύ όμως που η δύναμή σου είναι ακατανίκητη, ελευθέρωσε κι εμένα από κάθε είδους κινδύνους, για να σου αναφωνώ: Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε.
Loading...